Met 'The Promised Land' wilde de Cory Band vijf belangrijke werken op een enkele cd bundelen, die op één na prestigieuze concourswerken zijn maar tegelijk ook luisterplezier verschaffen voor jan modaal. Twee wereldpremières, het titelnummer van Kenneth Downie en en Gareth Woods 'A Tear in the Fabric of Time', werden aangevuld met 'Of Men and Mountains' van Edward Gregson, 'Trittico for Brass Band' van James Curnow en het stilaan beroemde 'The Year of the Dragon' van Philip Sparke. Laatstgenoemd werk én de twee premières werden trouwens gecomponeerd in opdracht van de band. Het schijfje weerspiegelt tevens een tijdgeest, aangezien alle vijf de componisten geboren werden in de periode 1943-1951.

The Cory Band, sinds jaar en dag met afstand de beste brassband van Wales, heeft niet altijd ten onrechte de reputatie een te zware, soms plompe sound te genereren. Nochtans werken de bijna 50-jarige dirigent Robert Childs en de zijnen hard om dat cliché te ontkrachten en niet zonder succes: de Cory Band eindigt standaard hoog in alle topwedstrijden en nog maar enkele dagen geleden wonnen ze in een sterk bezet veld verdiend de British Open. Ook deze plaat zal dienstbaar zijn om dat stigma van hun af te schudden. Het fragiele 'Interlude' van 'The Year of the Dragon' is zonder twijfel de mooiste studio-opname van dit deel tot nu toe. De sopraancornet en vooral de solotrombone (Chris Thomas) groeien samen met het orkest naar een bloedmooie climax, waarna het orkest erg evenwichtig wegebt om dan verrassend maar niet overdreven hard toe te slaan in de virtuoze finale. 'Trittico for Brass Band' krijgt een imponerende en ietwat lugubere, later melancholische intro. Na het scherzo en solistische passages groeit het werk in een twee minuten lange en aangrijpende opbouw, met onder meer enkele knappe uithalen van euphoniumspeler David Childs (zoon van, inderdaad) naar een apotheose om u tegen te zeggen. Het pas vorig jaar geschreven 'A Tear in the Fabric of Time', het enige werk dat nog niet voor een concours werd gebruikt, werd geïnspireerd door het boek van fysicus Brian Greene 'The Elegant World', waarin onder meer de snarentheorie aan bod komt. Het overweldigende karakter van het werk, dat echter abrupt eindigt, weet de band probleemloos over te brengen.

Dat 'The Promised Land' uiterst geslaagde uitvoeringen bevat van prachtige werken is een understatement. De Cory Band overtreft zichzelf en het mag gerust gezegd dat deze cd van hetzelfde kaliber is als het drie jaar geleden verschenen gelijkaardige 'Music Of The Spheres' van de YBS Band.

Meer over Cory Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.