Het blijft een mens toch verbazen dat er in Finland om de haverklap nieuwe metalbands opduiken die niet het resultaat zijn van een of andere samenwerking tussen gevestigde waarden. Crimfall is alweer een nieuweling in de wondere wereld der folkmetal en is het geesteskind van gitarist Jakke Viitala. De muziek werd grotendeels door hem en een paar sessiemuzikanten ingespeeld, aangezien de enige andere leden van de band schreeuwlelijk Mikko Häkkinen en zangeres Helena Haaparanta zijn. Crimfall probeert zich te manifesteren als een epische folkmetalact en slaagt daar voor het grootste deel in.

Het leidt geen twijfel dat filmmuziek een belangrijk onderdeel van het totaalgeluid omvat. Dat wordt zeer snel duidelijk bij 'Neothera Awakening', waarbij het lijkt alsof een groots opgezette film over wilde avonturen en magische wezens zal volgen. Ook bij songs als 'Wildfire Season' komt dat grootse gevoel geregeld opzetten, veelal dankzij de breed uitwaaierende keyboardpartijen. De gitaarlijnen zijn vaak spaarzaam qua techniek en dienen meestal om dat heroische gevoel op te wekken. De melodielijntjes zijn eenvoudig maar vrij catchy en de nummers zelf zijn niet echt te lang te noemen. Crimfall speelt geregeld met duellerende zanglijnen tussen Mikko en Helena, al dient gezegd te worden dat het voornamelijk Helena is die het meeste werk doet. Met reden overigens, want de schreeuwzang van Mikko kan niet echt overtuigen. Niet dat hij flets klinkt, maar zijn gekras is nogal enerverend. Dat maakt dat Helena's zang net dat beetje meer krijgt, maar in wezen is ook zij niet de meest opvallende zangeres. Al bij al is het wel een geluk dat zij niet in wannabe operavocalen vervalt, want dat zou de band effectief de nek omwringen. Met alle factoren doet Crimfall wat denken aan Battlelore, maar dan net dat tikje beter.

'As the Path Unfolds' is geen wereldschokkend album, zelfs niet naar folkmetalstandaard, maar rabiate aanhangers van het genre zullen er zeker geen foute dingen in ontdekken. Mensen die slechts sporadisch het hele folkgebeuren volgen, gaan hier weinig aan vinden.

Meer over Crimfall


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.