Een jonge Zwitserse band die debuteert met een album waarvan de titel heel sterk doet denken aan het nummer 'Obsolete' van Fear Factory? Toch zou een vergelijking met die laatste act trekken een grove fout zijn, want Crimson Rain is veel meer een progressieve band. Hoewel... Met dat progressief karakter valt het allemaal nogal mee. Het valt hard te merken dat deze jongens nog moeten groeien, want voorlopig is 'Mankind Is Obsolete' een beetje een sof.

Wie de moeite zou doen om biografische informatie te geloven, zou snel denken dat Crimson Rain een band is die houdt van risico's nemen en die dus met overgave allerlei genres in de mixer gooit. Niet dus. In tegenstelling tot de verwachte aparte songstructuren of eigenzinnige riffs krijgt een luisteraar een erg doorsnee en behoorlijk rechtdoorzee plaatje te horen dat veel te braaf binnen de lijntjes kleurt. Zo is het geheel vlees noch vis en weet de groep nooit goed te kiezen tussen iets steviger passages of ingetogen stukken en komt het allemaal inconsequent en vooral saai over. Nergens een flitsende solo die ontroert, nergens een stukje dat iemand op het verkeerde been zet. De poging tot pompende riffs zijn een slag in het water en opwinding is jammer genoeg ver te zoeken.

En dan komt de meest cruciale factor om de hoek kijken: de zang. Uiteraard is dat altijd een kwestie van houden/niet houden van, maar wat de jongens van Crimson Rain van plan waren, is een raadsel. Ten eerste wordt de frontman ofwel ingehouden, ofwel haalt hij gewoon geen stevig volume. Het gevolg is dat hij een dappere poging doet om zacht en omfloerst te zingen, maar daardoor erg zwak lijkt. Ten tweede is het net alsof hij stevige of hoge noten totaal niet haalt en maar wat in het rond zwalpt. Echt vals kan het moeilijk genoemd worden, maar het is alleszins storend.

Het is dapper dat Crimson Rain nu al met een album op de proppen komt, maar het lijkt alsof de jongens nog flink wat rijping vereisen, willen ze enige impact hebben. Zoals het er nu voor staat, is 'Mankind Is Obsolete' een erg matig en saai schijfje dat snel opzijgeschoven gaat worden. Hopelijk volgende keer beter!

Meer over Crimson Rain


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.