Dankzij de moderne technologie hoeven muzikanten niet eens meer jaren in dezelfde ruimte te zitten, laat staan elkaar ontmoeten in dezelfde stad of gemeente. Culted is een groep die ontstaan is via het internet, doordat een paar Canadese muzikanten een Scandinavische vocalist vonden en vervolgens vanop afstand aan de slag gingen aan songs. Het resultaat valt te schikken onder de brede noemer van blackened doom, maar misschien is die term iets te beperkend, want hoewel het geheel onmiskenbaar elementen van die stroming meedraagt, is er toch meer aan de hand.

Aftrappen doet de 'groep' alvast in stijl met 'Brooding Hex', een moloch van een nummer dat maar liefst een twintig minuten over de luisteraar heen kan walsen. Het tempo ligt laag, erg laag en de muziek klinkt behoorlijk topzwaar. De grommende gitaren en beukende bas worden in een goede baan geleid door heftig doormeppende drums en donkere vocalen. Deze muziek is met andere woorden gemaakt tijdens (en vooral voor) die klamme, kille en grijze winterdagen, waarop het gemoed bijzonder melancholisch van instelling is en de hele wereld een desolate plaats lijkt waar plezier of zonneschijn gewoon nooit terugkeren.

Niet alle tracks zijn dergelijke monsters, links en rechts mag het even korter en speelt Culted vooral op herhalende riffs die bijna mantragewijs aan de slag gaan. Het overheersende gevoel van depressiviteit blijft echter behouden. Die klaagzangen werken ook echt op het gemoed en hierdoor wordt 'Oblique to All Paths' een haast muzikaal equivalent van een pelgrimstocht op blote voeten door de ijzige kou zonder een echt doel voor ogen. Het werkt echter niet altijd even goed. Soms is de deprimerende toon haast ondraaglijk en wordt het lastig de hele rit door te zitten. Een bijkomende factor die het wranger maakt, is het feit dat de zang niet altijd even geslaagd is. Soms zit ze niet goed in de mix (vooral iets te ver vooraan) en soms is ze gewoon vreemd.

'Oblique to All Paths' is een zwaar klinkende en dito aanvoelende schijf die echt op het gemoed werkt. Het is met andere woorden niet aan te bevelen om dit te beluisteren wanneer het dipje om de hoek loert. Dan lijken de scheermesjes wel heel verleidelijk.

Meer over Culted


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.