De grootheden der Gothenburg death metal – Dark Tranquillity – komen eindelijk aanzetten met een bijzonder rijkgevulde dubbel-dvd set. Wie reeds vertrouwd is met de muziek van deze heren erkent al lang hun genialiteit en voor diegenen die er nog niet mee vertrouwd zijn is dit een gouden kans.

Beginnen met dvd 2 is in dit geval een aardige optie. Om te beginnen bevindt zich hier een uitgebreide documentaire over uiteraard de band zelf, maar tegelijk biedt dat een mooi inzicht in de totstandkoming en de uitbouw van de zogeheten Gothenburg-scène. Naast Dark Tranquillity komen onder andere Thomas Lindberg (At the Gates) en Anders Iwers (Tiamat) aan het woord, aangezien zij beiden mede aan de basis lagen van deze sound. De beelden uit de oude doos die her en der voorbijkomen zijn ook heerlijk en laten duidelijk de groei van de band zien. Daarnaast staan hier ook alle videoclips op die Dark Tranquillity al heeft opgenomen. Dat is een leuke extra voor mensen die deze nog niet eerder hadden verzameld. De hoofdmoot is echter een verzameling clips van songs doorheen de hele carrière van dit combo, met erg zeldzaam beeldmateriaal.

Het eerste schijfje bevat een optreden dat de heren gaven in Rome. Niet zomaar een optreden, maar zonder twijfel het langste en meest uitgebreide ooit. Er komen nummers van elk album voorbij en de playlist is haast wanstaltig lang. Geen probleem voor Dark Tranquillity of de luisteraar/kijker, want de uitvoeringen zijn pico bello in orde en op deze manier wordt nog maar eens duidelijk hoeveel klassiekers deze act reeds op zijn conto heeft staan. Van de relatief agressieve, haast black metalachtige riffs van 'Punish My Heaven' tot de meer new wave getinte songs van 'Projector' naar de culminatie en combinatie van dit alles in nummers als 'Character', 'Lost to Apathy' of 'Terminus': de band heeft het allemaal. Het is het samenspel van verfrissend gitaarwerk en de broodnodige melodie gekoppeld aan intelligente en licht romantisch getinte teksten dat deze band zo onweerstaanbaar maakt.

Dark Tranquillity blijft als een eenzaam baken ver boven de concurrentie uitsteken. In tegenstelling tot In Flames zijn zij stug hun ding blijven doen en dat heeft zo zijn vruchten afgeworpen. Deze dubbel-dvd is daar een zeer mooi bewijs van.

Meer over Dark Tranquillity


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.