Het duo Linx-Wissels is al lang niet meer uit de Europese jazzscène weg te branden. Begin dit jaar vierden ze nog hun tienjarige samenwerking. Zulk een lange en zeer intense band laat zich uiteraard horen en op hun recentste cd 'This Time' klinken hun stemmen dan ook meer dan ooit als een zorgvuldig gesmede eenheid.
Daarbovenop zijn de zanger en de pianist op deze opname vergezeld van een ijzersterke groep muzikanten die al geruime tijd met hen concerteert.
Het korte 'New Beginnings' is een heel mooie inleiding op een cd die duidelijk geen toevallig samenraapsel van enkele nummers is. 'New Beginnings' is een aangename proloog, waarin David Linx en Diederik Wissels met zijn tweeën met een subtiele ingetogenheid een uiterst krachtige sfeer neerzetten. Het volgende stuk, 'The Land of Joy', herbergt een veel meer uitgelaten gemoed. Diederik Wissels, drummer Stéphane Huchard en accordeonist David Venitucci zorgen voor een fijne groove. Contrabassist Christophe Wallemme valt in, waarna David Linx een duidelijke gelukskreet laat horen. Wat volgt is een virtuoze compositie. Met de snelle melodie wordt de flexibiliteit van Linxs stem op een zeer muzikale wijze tentoon gespreid. Ook pianist en accordeonist tonen zich van een virtuoze zijde, al wordt de rol van Venitucci jammer genoeg beperkt tot een, overigens voortreffelijke, begeleiding.
Op 'This Time' laat het 'Linx-Wissels kwartet' (zang, piano, bas, drum) zich voorts bijstaan door de Noorse saxofonist Tore Brunborg. Deze zorgt onder andere voor mooie alternerende melodieën met de zang op de steeds wilder wordende ballade 'I'm going Home'. Ook in 'Crossing the Borders' mengen zijn saxofoonklanken zich met de andere stemmen en er volgt een saxsolo. Hieronder volhardt de begeleiding onverdroten in haar ingewikkelde maar rustig gespeelde stuwing.
De meeste stukken op deze cd zijn door David Linx en Diererik Wissels samen gecomponeerd. De overige composities zijn van Linxs hand. Een voorbeeld zulks, is het melancholische 'Marisa'. Zoals immer blinkt de zanger uit als echte verteller waardoor zijn verhaal recht naar het hart gaat. Er volgt ook een zeldzame, en misschien daarom hier net iets te korte, bassolo. De muzikaliteit die Wallemme aan de dag legt, wordt hier even midden in de belangstelling gezet en meteen is duidelijk waarom hij een veelgevraagd bassist is.
Uiteraard worden ook de solistische capaciteiten van Diederik Wissels uitvoerig aangewend. Zijn meticuleuze timing wordt onder meer uitstekend weerspiegeld in het funky '7th Sea Explored', maar klinkt het nadrukkelijkst in 'Just Let Go'. Dit is een traag nummer met een sober bossa nova-ritme, dat veel ruimte laat aan de pianist om de stiltes verrassend te vullen of ze gewoon te laten bestaan.
'This Time' is alweer een nieuw hoofdstuk in een boeiend verhaal van twee grote muzikale persoonlijkheden.

Meer over David Linx – Diederik Wissels


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.