West-Vlaanderen heeft zichzelf heruitgevonden. In navolging van Kowliers Hof Van Commerce steken meer en meer bands de kop op die het moeilijk verstaanbare, Vloamsche dialect gebruiken om hakkende hiphop mee te maken (Morsdood, Sliek de Zeesterre, ...). Perfect thuis horend in deze nieuwe muzikale scène, komt het trio de Nihilisten bij deze met zijn debuutplaat op de proppen.
De Nihilisten houden van kalmte en melodie. Dit leuke elpeetje met 12 tracks heeft een enigszins lome groove die niet direct van vocale hiphop verwacht wordt. Zo steunen deze rappers veel op rijk gevulde beats, maar wordt ook aangeleund bij eerder "kalme" instrumenten. 'Me Ventje' is gebaseerd op een piano- en fluitmelodietje, 'k Zijn Zo Blije' bevat een warm thema van akoestische gitaar en zweverige synth en opener 'Buskotje' steunt op sfeervol blazerwerk. Balans en subtiliteit zijn twee troeven die de Nihilisten wel weten te benutten. Door de muziek op dezelfde hoogte te plaatsen als de raps komt 'Etwoaschen Tussenin' lekker swingend over, zij het dan op een gezapig ritme. Verder worden de nummers van deze West-Vlamingen niet verzwaard met scratchwerk, maar er wel mee aangevuld (wat voor een heel ander resultaat zorgt). Dat alles natuurlijk maar om aan te geven dat, ondanks het feit dat het moeilijk is om de lyrics te kunnen volgen (omdat ze ook niet in het boekje zijn opgenomen), deze cd toch zeer toegankelijk is. Ondersteuning van kameraden als dj Splinta', wijlen dj Flip, dj Daranged (Killa Tactics) of Indigenous werken enkel maar verrijkend. Hetzelfde kan ook gezegd worden van co-producer Dirk Blanchart, die allicht het meer poppy, melodieuze karakter van deze plaat op zijn naam kan schrijven. Verder is het de troef van De Nihilisten dat woordkramer Riemeloare een erg toegankelijke vorm van het dialect hanteert. Zo valt eenvoudig te ontdekken dat deze plaat over alledaagse onderwerpen gaat: gevoelige liefdesrelaties en momenten diep in de put worden afgewisseld met heuse partynummers. Een beetje een buitenbeentje is het soulvolle r'n'b intermezzo 'E 'Minutje Voe ...', dat even een instrumentaal breekpunt vormt in deze plaat.
'Etwoaschen Tussenin' ("ergens tussenin") is duidelijk niet zomaar een tussendoortje. Dit schijfje is een stevig gefundeerd, aangenaam hiphopdebuut. Nu eens aanleunend bij ware oldschool beats en dan weer opspringend in ware ragga stijl houdt dit drietal er steevast de spanning in. Laat dat maar gerust op een laidback manier gebeuren. Zo zullen niet enkel woordenjunks met dit schijfje aan hun trekken komen, maar kan ook de meer gewone muziekluisteraar hier gerust mee weg. De Nihilisten zetten hun provincie nogmaals op de kaart!

Meer over De Nihilisten


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.