Een edelsteen, maar niet vlijmscherp geslepen. Als beeldspraak voor de kwaliteit van dit album zou het niet misstaan. De portables, dat collectief uit Gent dat onder de vleugels van (k-raa-k)³ de rand van de popmuziek bewandelt, is met Girls Beware! aan haar tweede volwaardige album toe.
Het originele geluid van de portables, met een gezonde dosis elektronica van duizendpoot Jürgen de Blonde (aka Köhn), komt verrassend uit de hoek. Contrapuntisch geplaatste gitaren en krakende elektronica worden gemixt tot een melodieuze cocktail die in haast elk nummer opnieuw komt opduiken, maar dan onder een andere gedaante: traag en bewogen, snel en wendbaar of haast dansbaar. De elektronica, hoewel meestal braaf, geeft de normale gitaar-drum-bas bezetting een extra cachet. Het is alsof de leemtes die vallen in normale rocksongs, weg geplamuurd worden met nullen en enen. De portables zijn een fijnzinnig gezelschap met een uitstekend gevoel voor het schrijven van hedendaagse popsongs. Dit songschrijverschap wordt ten volle geëtaleerd, hoewel er nummers zijn die iets minder in aanmerking komen om zo sterk geapprecieerd te worden. 'Bert tres emo' is een wat droevige, kleurloze klaagzang die niet veel om het lijf heeft en wat lijkt op Moby's soundtrack voor 'Heat'. Als achtergrondmuziek is dit niet onaardig, maar het nummer is weinig origineel. Ook 'Happy with the Way Things Are' is maar een half-en-halver die sterk doet denken aan het repertoire van het Franse Air. Het knapste op deze plaat is het driedelige 'Flash' (foreplay, halfway en replay). Gebroken ritmes, elektronisch geschuif en een aanstekelijke riff klinken als 21ste-eeuwse folk als ook een voorzichtige vocaal zich bij dit trio waagt. Die vocalen zijn nou net datgene wat deze plaat onaf maakt. Behalve de teksten die geenszins de ambitie koesteren interessant te zijn (de portables bekijken vocalen vooral als een extra instrument), is er vaak iets grondig mis met het geluid. Als dit viertal zang dan toch als een instrument wil beschouwen, dan mag het in de toekomst dat instrument toch wel wat beter stemmen.
Na talloze keren naar dit album geluisterd te hebben is het misschien nog niet helemaal duidelijk hoe sterk Girls Beware! juist is. Er staan zeker prachtige en catchy songs op deze plaat, maar de helft van de tijd is er ook de neiging om heel dit album te relativeren. Dan verliest Girls Beware! plots veel van haar aantrekkelijkheid.

Meer over de portables


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.