Even opletten geblazen: Portables zijn geen indieband uit Noord Amerika en deze 'Topless Is More' is met zijn felgekleurde, grappige hoes geen surfplaat of product van lichte zeden. Portables, voorafgegaan door 'de', is een combo uit het exotische Gent en nestelt zich al enige tijd in een sinister wereldje van gitaar- en elektronica-experimenten. Hoewel etiketten als 'niet alledaags' en 'gedurfd' ook op deze vijfde langspeler ook weer van tel zijn, probeert De Portables zich toch ook meer en meer te associëren met het gegeven 'sfeer'. De tien diverse muzikale ervaringen die de band op deze langspeler presenteert, blinken immers uit in zowel een onconventioneel karakter als een unieke gevoelswaarde en geven aan hoe termen als 'experimentele indie' of 'postrock' toch weer aardig tekortschieten.

'Topless Is More' opent meteen met een zwaar op de maag liggend voorgerecht. Het negen minuten durende 'Col Phillins' (flauwe grap) klimt van een lieflijk rondzinderende gitaar en diepe tribalritmen op tot een overdonderende geluidsmuur die toch aardig in de categorie postrock kan geplaatst worden. De bombastische kracht van dit eerste nummer, spiegelt zich aan een gelijkaardige introvertie in de al even lange opvolger 'Superdedubber'. Deze song scoort immers met een mooi diepe dubbas en ijl synthesizerwerk en tikt op een heerlijk droog Massive Attack-ritme richting lome extase. Hierna is het echter gedaan met luchtige pret. Vreemde muzikale ingrediënten als een overstuurde gitaar, goedkoop tikkende elektronica en weinig specifieke, ontdubbelde zang worden op een vrij vlak geluidsveld geplaatst wat een erg rommelig effect geeft. 'Bulletbabe' is een vervormde indiesong, verstoord door valse gitaren. Verkapte effecten maken het 'Vegetarian BBQ' letterlijk en figuurlijk tot een onaangenaam gegeven en in het luidruchtige 'This Is a Song' klinken de rumoerige elementen vrij stil en de stillere elementen wat luid. De Portables lijken hun soms geniale liedjes bewust te willen verdoezelen onder een deken van foute klanken en verliezen zo hun greep op de luisteraar. Een leuke discobeat en een speels deuntje in 'Haut Gay' zijn dan ook meer dan noodzakelijke zaligheden op 'Topless Is More', dat net iets te hard bulkt van 'arty farty' toestanden.

De Portables mogen dan wel het experimenteel label (K-raak)³ verlaten hebben omwille van een té poppy uitstraling van deze plaat, toch is 'Topless Is More' alles behalve zomaar zoetekoek. De rode draad in dit schijfje is niet enkel ver zoek, maar ook met het gegeven toegankelijkheid lijkt De Portables een loopje te nemen. Een overheerlijk begin als valse start bewijst dat dit combo muzikale kracht in zich heeft, maar veel te snel wordt dit omgezet in muzikale knutselarij. Wie grenzen wil verleggen, moet niet aarzelen bij deze cd, maar er voldoende tijd voor uittrekken is toch een aanrader.

Meer over De Portables


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.