Het Duitse combo Deadlock is altijd een wat aparte groep geweest. Niet alleen mengden deze jongens en meisje constant melodische death metal en een snuifje metalcore met een fikse dosis pop, ook de wisselwerking tussen de diepe grunts en de erg poppy zang van Sabine Scherer was nogal opvallend. Niet alleen was de stijl van de groep op zijn zachtst gezegd eclectisch, de verdeeldheid is behoorlijk groot tussen voor- en tegenstanders. Een nieuw album ziet een nieuwe vocalist en een nieuwe aanpak, al is het maar zeer de vraag of de groep er goed aan gedaan heeft om een nieuwe weg in te slaan.

Ten eerste zijn er nieuwe mannelijke vocalen, maar die zijn iets rauwer dan voorheen. Dat maakt dus an sich niet zo gek veel uit en in het totaalplaatje klinken ze iets agressiever dan vroeger het geval was. Dat was trouwens iets waar Deadlock al langer nood aan had. Maar dan komt meteen de keerzijde en dat is dat het aandeel van de frisse vocalen van Sabine sterk verminderd is. Met andere woorden: Deadlock heeft een kenmerkend element quasi naar achter geschoven voor meer generische zang. Geen strak plan.

Ook de muziek heeft wat wijzigingen ondergaan, maar niet noodzakelijk ten goede. Zo zijn de gitaren deze keer bijzonder laag gestemd en is de melodie op dat gebied ook sterk naar de achtergrond geschoven. Hierdoor klinkt bijna elke gitaarpartij als een kopie van de vorige en lijkt het alsof Deadlock zichzelf geforceerd heeft om meer naar djent te gaan maar zonder het roer helemaal te willen omgooien. Dat gebrek aan melodie werkt in het nadeel van zangeres Sabine, want nu kan ze zich niet meer voluit laten gaan en heeft ze weinig speelruimte. Dat de rest van de muziek plotsklaps een pak saaier is geworden en meer teert op clichés, dient ook niet bepaald tot aanbeveling.

Geen idee wat Deadlock van plan was, maar 'The Arsonist' is bijna letterlijk een scheet in een fles: de band heeft – in plaats van zijn eigen weg te blijven gaan – zich laten verworden tot een doorslag van andere acts en klinkt nu enorm saai. Hopelijk herpakken ze zich en focussen ze weer op hun sterke punten, want als deze evolutie verder gaat, is het misschien wel voorbij voor dit combo.

Meer over Deadlock


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.