Devon Graves is een behoorlijk bezig baasje, aangezien hij op relatief korte tijd vier kwalitatief zeer hoogstaande albums op de mensheid losliet met Deadsoul Tribe. Wie reeds vertederd werd door de voorgaande drie zal zich zonder problemen kunnen vinden in deze vierde, al zijn er kleine wijzigingen tegenover vroeger te horen. De melancholie die de vorige platen zo kenmerkte heeft plaats geruimd voor een luchtigere aanpak en het geheel rockt ook meer dan vroeger. Echt een nadeel hoeft dat niet te zijn, al is het wel jammer dat het dromerige wat verdwenen is. Maar dit nadeel ten spijt speelt Deadsoul Tribe nog steeds het gros van alle bands naar huis.

De zweverige gitaarpartijen mogen dan al wat naar de achtergrond worden geduwd, het luchtige, het ijle dat altijd een vaste stek verdiende is nog steeds ruimschoots aanwezig. Een mens moet er alleen iets harder naar zoeken. Graves heeft het zichzelf en kompaan Adel Mustafa (drums) niet makkelijk gemaakt om een superbe plaat als 'The January Tree' te overtreffen. Het is hen dan ook niet compleet gelukt. 'The Dead Word' op zich is alweer een toonbeeld van klasse, maar vergeleken met 'The January Tree' valt het toch een tikje lichter uit. De composities van dit duo zijn steeds als een soort legpuzzel op te vatten en elke keer iemand de plaat hoort zijn er nieuwe dingen te ontdekken. Precies daarin schuilt het vakmanschap van Graves. Adel Mustafa bewijst trouwens eens te meer waarom hij een uitzonderlijk begaafd drummer is, door vrolijk te spelen met ritmes en tegendraadse partijen. Zijn inbreng in de nummers is een tikje groter geworden en dat valt vooral op door het toegenomen belang van de percussie. Het is trouwens heel leuk om te merken dat frontman Devon de panfluit opnieuw geregeld aan de lippen zet, iets wat hij al veel te lang heeft gelaten voor wat het was. 'The Dead Word' is een heftig rockende speeltuin vol emoties en hoop, waar een mens vrolijk in kan verloren lopen zonder vrees. De helpende hand van Deadsoul Tribe is steeds in de buurt.

Sommige bands zijn gewoon gedoemd om geniaal te blijven en Deadsoul Tribe hoort daar zonder twijfel bij. Hun nummers blijven meteen haken in de ziel en om een of andere reden lukt hen dat elke keer opnieuw. Is het vakmanschap of meesterschap, wie zal het zeggen? Een vaststaand feit is dat 'The Dead Word' alweer een klasseplaat is van een klasseband.

Meer over Deadsoul Tribe


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.