Hoewel op het eerste zicht de bandnaam iet of wat ongelukkig gekozen kan blijken, is het echter wel een zeer accurate beschrijving van de muzikale exploten die deze band tentoon spreidt. Het album klinkt immers bijzonder mistroostig, droef, weemoedig en ongeveer alles wat tussen die begrippen laveert. Een effect dat overigens gecomplimenteerd wordt door de erg grauwe hoes, met een wel heel triest beeld van een eenzame ziel die ondersteboven is opgehangen aan een al even eenzame boom.

Ook al kan dat alles de aanleiding geven tot het bekijken van dit album als net ietsje té, toch is het zo dat wat Depressed Mode te bieden heeft van een uitstekende kwaliteit is. Snelheid is compleet geen optie voor dit combo en quasi elk nummer sleept zich op een of andere manier naar de eindmeet. Veel van wat Depressed Mode pleegt te brengen heeft affiniteit met een act als Draconian: eenzelfde hang naar depressieve expressie, grauwe mistroostigheid die als een sluier doorheen elk album zweeft en een bijzonder brute mannenstem die geregeld bijstand krijgt van lichtere dameszang. Waar deze band zich iets anders gedraagt is in gebruik van de keyboards. Meestal bedekken uiterst sferische en zweverige lijnen de nogal eenvoudige gitaarpartijen, maar er wordt ook heel vaak gebruik gemaakt van zuivere piano. Toegegeven, onder de moddervette brulzang gaan subtiliteiten soms nogal verloren, maar dat is een klein euvel. Omdat er niet bijzonder veel tempowisselingen zijn, zou een kniesoor kunnen stellen dat het nogal vaak van hetzelfde laken een pak is. Eerlijk gezegd heeft die kniesoor dan wel een punt, maar het is wel elke keer van het juiste laken een pak, en dat telt ook al voor een groot stuk mee. Dit is een ideaal album om te gebruiken tijdens grauwe herfst- of winteravonden wanneer er niemand thuis is en melancholie een mens dreigt te overspoelen. Depressed Mode geeft perfect uiting aan dat gevoel van eenzaamheid. Dat er een cover van het vrij foute Burzum op het album staat, mag even met de mantel der liefde bedekt worden.

Het blijken hoogdagen voor Finse doom te zijn, want werkelijk de ene na de andere band komt verhakkeld aan onze kusten aangespoeld. Wanneer de bands het niveau halen van dit Depressed Mode is dat precies een goede zaak. De trieste harten van muziekliefhebbers zullen snel bespeeld worden door dit sterk staaltje depressiviteit op muziek.

Meer over Depressed Mode


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.