De promotekst bij deze eerste albumrelease van houseduo Dirt Crew vertelt dat 'Raw' een goed overzicht geeft van wat er tegenwoordig in de housescène gebeurt. Dat belooft. Alle tracks op 'Raw' zijn lang uitgesponnen brokken donkere house die proberen te bekoren door hun klemtoon op het repetitieve. Soms werkt het hypnotiserend en sleept het de luisteraar – of clubganger – helemaal in trance mee, soms werkt het op de zenuwen en dan gaat het richting skiptoets.

Dirt Crew probeert het repetitieve te doorbreken door voldoende variatie in de melodie te brengen, maar heeft een te beperkte rijkdom aan ideeën. Het spannende zit hem steeds in de eerste helft van de track, maar na drie minuten slaat de verveling toe. Uiteraard zijn dit allemaal songs die in een donkere club met veel rook door de boxen moeten knallen, maar dan zou men zich kunnen afvragen of het wel zinnig is om een album te maken.
Die vraag buiten beschouwing gelaten, staat er zeker volwaardig dansvloervoer op deze 'Raw'. Dirt Crew knutselde dit album samen met elementen uit de house, progressive, elektro en minimal. De mix met elektro lijkt het minst geslaagd. Opener 'Coming For You' is aan de elektropop van Tiga ontleend en lonkt met de beste intenties naar de dansvloer, maar het lijkt alsof deze track al eens eerder gemaakt is. Nog steeds elektrogeïnspireerd is 'Boogie Down' dat met een hippe beat en een synthesizermelodie uit de beginjaren van de dance toch weinig aanstekelijk klinkt. 'Deep We Are (Dub)' is een track die een heerlijke melodie inzet met eronder een volle housebeat. Wanneer een zachte soundscape de luisteraar meeneemt richting hogere regionen, is het feest begonnen. Het zou zo een release kunnen zijn op het Innervisions-label dat met zijn melodische house tegenwoordig hoge ogen gooit. Nog van dergelijk hypnotiserend spul is 'Places' en afsluiter 'Manoeuvres'.
Dirt Crew serveert nog meer house met 'How Does It Feel'. Dit is deephouse van het lekkere soort: geen kerkzangers, geen trompetjes, geen overdadigheden, gewoon een heerlijke, diepe beat met een aanstekelijke shuffle. Alleen duurt het – opnieuw – iets te lang. 'In The Park' klinkt minder geslaagd door het willekeurig inmixen van allerlei geluiden. Het FFW-knopje roept. De minimalhouse van 'Get Raw' bouwt wel goed op en houdt de aandacht vast, maar naar het einde toe smeekt de track om in de mix gegooid te worden.

Deze 'Raw' kan gerust beschouwd worden als een staalkaart van het huidige housemilieu. House is een ontmoetingsplaats geworden voor invloeden uit andere genres en dat levert een dansbare mengelmoes op. Toch heeft Dirt Crew zichzelf wat overschat door lang uitgesponnen dancetracks op een album te willen persen. Het albumformat vraagt meer variatie in kortere songs. Daardoor is 'Raw' een interessante aankoop voor dj's die dit zeker kunnen gebruiken om de dansvloer in een gelukzalige roes te brengen. Gewone stereogebruikers zullen er in beperktere mate hun gading in vinden.

Meer over Dirt Crew


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.