Weinig mensen hadden verwacht dat Dream Evil, het hobbybandje van befaamd producer Fredrik Nordström, zo'n gigantisch succes zou worden. De band teert rijkelijk op het verleden van de metalgroten en met veel liefde voor het vak hebben zij met 'Dragonslayer', 'Evilized' en vooral 'The Book of Heavy Metal' een paar sterke albums afgeleverd. Toegegeven, het humorgehalte is sindsdien fluks de hoogte ingegaan, maar dat neemt niet weg dat de platen muzikaal zeer sterk in elkaar zitten. Dat is op 'In the Night' niet anders.

Voor de critici: ook hier neemt Dream Evil zichzelf nauwelijks serieus. De pseudoniemen die de bandleden bezigen zijn wat dat betreft duidelijk genoeg. Nick Night (zanger Niklas Istfeldt) of Ritchie Rainbow (Nordström zelve) zijn leuke persiflages op het hele glamrockgebeuren van de jaren tachtig. Maar als puntje bij paaltje komt, is het de muziek die moet spreken, en de band heeft weer een schot in de roos afgeleverd. 'Immortal', 'Bang Your Head' of 'Mean Machine' zijn onvervalste lappen heavy metal, met potige, solide riffs, loeihard doeltreffende drumpartijen en alweer sterke zang van Istfeldt. Eens te meer laten de heren horen dat zij sterk beïnvloed zijn door acts als Rainbow, Iron Maiden of Judas Priest en dat zij op hun eigen, licht komisch getinte manier hulde brengen aan de groten der aarde. Soms levert dat nummers op die ondanks hun grappige aanpak puik werken. Wie komt er immers op het idee om de enige ballad van de plaat letterlijk 'The Ballad' te noemen? Hier trekt de groep dan ook resoluut de kaart van de melige powerballad, maar die kan evenzeer overtuigen omdat ze gewoonweg zo goed in elkaar zit. Dito trouwens voor alle songs, en het is verdraaid moeilijk om er enige uitschieter uit te pikken.

Eens te meer laat Dream Evil horen dat ze de materie tot in de puntjes beheersen en dat de heren zich in dat hele proces ook nog eens te pletter amuseren, spat gewoon van dit album af. Dit is zonder twijfel samen met 'The Book of Heavy Metal' essentieel voor elke fan van traditionele heavy metal.

Meer over Dream Evil


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.