Dj Scotch Egg of Shigeru Ishihara is een muzikale mafkees die onder meer voor energieke breakcorefeestjes zorgt door live GameBoytunes doorheen zijn set te mixen. In tijden dat hij in de studio de basgitaar hanteert om aan werk te sleutelen van de herenigde zweefelektronicasensatie Seefeel, pakt de Japanner uit met een zijprojectje waar onder meer Boredoms drummer E-Da in zetelt, Drum Eyes genaamd. Het hoeft allicht niet te verrassen dat ‘Gira Gira’ een volledig geschifte muzikale reis biedt die muzikale grenzen verplettert en vriendschapsbanden smeedt tussen ogenschijnlijk erg vijandige werelden.

De eerste gedachte die opkomt bij dit opvallende plaatje: LSD rules! Een roos fluorescerende hoes met een spaghetti overgevend doodshoofd en een achterzijde met fel psychedelisch artwork uit de jaren ’60 spreekt boekdelen. Dit is een pretkermis waarin etnische grooves, dubs, hypermoderne elektronica en zware gitaarmuziek het elkaar lekker druk maken. Mario Bros-metal, space industrial, cyber dub… het zit allemaal verwerkt in deze dolgedraaide muzikale energiestoot.

Maar het moet gezegd: de ongelooflijke creativiteit en oneindige hoeveelheid nieuwe allianties tussen verschillende genres kloppen wondermooi en maken deze telkmens verrassende instrumentale trip een unieke ervaring. Enkel in het net iets te experimentele ‘Gyanza’ gaat Drum Eyes over de schreef. Verhakkelde stuiterelektronica en schuifelende zoemgeluiden vormen een – gelukkig - korte stoorzendertrack met weinig verhaal. Het blijkt gelukkig een onbenullig intermezzo tussen de vijf andere knoerten van tracks die de fantasie van de luisteraar op hol doen slaan.

Om het allemaal toch draagbaar te maken, houden Shige en zijn kompanen af en toe even hun adem in. Na een monsterlijk, loodzwaar ’13 Magician’ met zijn cadans van zwaar bonkende reuzenvoeten en een geluidsmuur van boze geluiden volgt een lichtvoetige, dartele droomdub met vrolijke echo’s die rond een moddervette baslijn dansen. Toch laat Drum Eyes het niet na om zelfs in deze lentefrisse afsluiter industriële overdrive-klanken toe te laten, kwestie van opnieuw een geheel nieuwe muzikale samenwerking uit te vinden.

Gesproken over mensen die alles wat ze kunnen grijpen bij elkaar sprokkelen in de hoop er ooit nog eens wat mee te kunnen bewerkstelligen: dj Scotch Egg heeft duidelijk veel bij elkaar gegrepen. ‘Gira Gira’ is een samenraapsel van knotsgekke ideeën die netjes in elkaar werden gepuzzeld. Hoewel zeker niet wordt geaarzeld al eens wat steviger uit de hoek te komen, is deze psychedelische trip toch vooral voor de lachspieren bedoeld. Wie iets nieuws wilt: eat this!

Meer over Drum Eyes


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.