Hoewel een grote vorm van variatie, energie en dynamiek zogenaamde Balkan- of zigeunermuziek typeert, bereikt het genre toch min of meer een verzadigingspunt. Zowat elk zomerfestival dat de term 'wereldmuziek' hanteert heeft inmiddels wel één of andere gipsyfanfare zien passeren en de combinatie met elektronische muziek en dj-party's is lang niet meer enkel beperkt tot enkele trendy 'soirées'. Ook het Weense duo Dunkelbunt springt op de trein van zigeunermuziek, zei het op een eigen en lichtelijk nieuwe manier. Hun sprookje vermeldt immers dat een lange fietstocht van Wenen naar Istanbul (door zeven Zuidoost Europese landen) inspiratie heeft gegeven voor dit muzikaal verhaal. Een bonte mengeling van feestmuziek, dubreggae en zwoele dance met de nodige alledaagse water-, mensen- en vogelgeluidjes in de vorm van een onvoorspelbare, psychedelische trip is het resultaat.

Titel 'Morgenlandfahrt' is er alvast één uit de duizend die het weelderige, schilderende karakter van deze langspeler perfect benadert. Een bonte geluidsreis van zeventien songs, remixen en gastbijdragen bulkt immers van de ontluikende schoonheid, zomers jolijt en optimisme. Enkel al het luchtige pianospel, dravende ritme en paardengehinnik in de eerste volwaardige track 'La Revedere' zijn een aangename opsteker voor het gemoed. Het typerende, kort gebekte vuurwerk van de fanfareblazers van de Amsterdam Klezmer Band is de vaste gipsy-waarde die dit nummer verstevigt. Een mooie combinatie van gezapigheid en melancholie vloeit op erg herkenbare wijze uit de fanfares en bigbands die aanvankelijk aan de muzikale reis deelnemen. Helaas blijven die ook een beetje steken in een gebrek aan vernieuwing. Dan doet een nummer als 'Smile Your Face' het beter, dankzij een gezapig reggaeritme en warme, zwoele Jamaicaanse samenzang ("They point just in the righteous direction"). Een tempoversnelling richting drum'n'bass en een solo op de darabuka geven de noodzakelijke afwisseling een stevige duw in de rug en betrekken er weer andere culturele ingrediënten bij. 'The Chocolate Butterfly' doet wat met Spaanse raps en een dubstep ritme en 'Lautos!', opgeluisterd door de Duitse 17 Hippies, is een heerlijk ronddolende, psychedelische dub die verre geestelijke horizonten verkent. Een gebruik van echo's, reggaeritmen en Westerlijke elektronische impulsen steekt meer en meer de kop op en schenkt dit plaatje zijn ware kracht. Dat die ook de aandacht wegroven van het aangekondigde balkan-karakter, zorgt voor een extra bonus. Het allerkrachtigst moment van dit plaatje zit allicht vervat in de lange soundscape 'Wellenreiter' die met sfeervol pianowerk is opgeluisterd (aangezet door een digeridoo die verglijdt tot een snorrend vliegtuig) en uitmondt in een zwoel golvende, Arabische hiphoptrack 'Blistering Heat'.

Dunkelbunt weet zich duidelijk een weg te banen doorheen een mengelmoes van culturen. 'Morgenlandfahrt' vangt vrij beklemmend aan met vele zigeuner- en fanfaretoestanden, maar evolueert tot heerlijk psychedelische, diep elektronisch zwevende toestanden. Daarmee spreekt deze plaat een breed en universeel publiek aan, eentje dat zit te wachten op een zomer vol met dit soort tropische geneugten.

Meer over Dunkelbunt


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.