Het Liechtensteinse combo Elis heeft het niet makkelijk gehad: na drie veelbelovende platen stierf hun frontvrouw Sabine Dünser geheel onverwachts. Het scheelde dan ook geen haar of de band was er daadwerkelijk mee gestopt. Maar toch besloten de heren om verder te gaan om hun te vroeg gestorven zangeres te eren. Met toevoeging van Sandra Schleret (Dreams of Sanity) blikten ze dit 'Catharsis' in en het is een puik schijfje geworden.

Elis balanceerde al geruime tijd op de rand tussen wat nogal minzaam gothic metal wordt genoemd en new wave. Toegegeven, dat laatste begon steeds meer te verwateren, maar het zorgde er wel voor dat in het geheel Elis geregeld afweek van de concurrentie en niet louter een female fronted metalband was. Op dit album heeft de band echter de lijn naar metal meer doorgetrokken en dat maakt dat 'Catharsis' verrassend hard klinkt. Dat is echter geen slechte zaak, want dankzij een goed gebruik van keyboards wordt de brutaliteit wat afgezwakt zodat het geheel als een organische eenheid overkomt. Zo heeft een nummer als 'Warrior's Tale' een paar kopstoten van gitaarriffs die in hun agressie enkel getemperd worden door de subtiele keyboards en de stem van Sandra Schleret. Waar deze dame bij Dreams of Sanity al eens uit de bocht durfde gaan, blijkt dat ze hier wonderwel op haar plaats zit: haar zang past perfect bij hetgeen Elis tegenwoordig maakt. Zoals vroeger zijn ook nu weer een aantal nummers in het Duits gezongen ('Das Kleine Ungeheuer' en het vrij epische 'Des Lebens Traum – Des Traumes Leben'), wat deel uitmaakt van de charme. Hoewel Elis dankzij het toegenomen gebruik van brute gitaren gecombineerd met frêle vrouwenzang wat meer opschuift naar een band als Leaves' Eyes, blijkt dat ze toch nog karakter genoeg hebben om nooit een kopie te worden, en dat is heel mooi.

Elis slaagt er opnieuw in om een bijzonder genietbaar plaatje te maken waar fans van de betere ladies' metal een vette kluif aan hebben. Rabiate tegenstanders van het genre zullen hier niets aan vinden, maar wie een zwak heeft voor muziek met emotie en melodie zal zich geen buil vallen.

Meer over Elis


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.