Hoewel de Kroatische Elizabeth Anka Vajagic reeds enkele jaren in Montreal resideert, lijkt het alsof de tragedies van haar geboortestreek in haar muziek doorklinken. 'Stand with the Stillness of This Day' ademt de sfeer uit van spookachtige en om onbegrijpelijke reden verlaten kermissen, eenzame ruïnes en verwaarloosde begraafplaatsen. De trage songs klinken soms als verstilde klaagzangen, maar zijn gevrijwaard van alle zieligheid, zoals de eenvoud van de nummers verwijst naar de folktraditie, zonder het naïeve.
Drijvend op eenvoudige gitaarpartijen en Anka Vajagics in het middenregister gebruikte stem, lijken de songs stilzwijgend naar beneden te kijken. Het schrijnende dat van de warme stem uitgaat, houdt het midden tussen PJ Harvey zonder rock en Diamanda Galas zonder het manische of het hysterische, maar gelukkig worden het mysterie en de diepte van de cd er niet minder om. De neerwaarts gerichte houding van de nummers wordt nog versterkt door de cello en de eenvoudige drumpartijen. Zelfs de instrumenten die de songs bijkleuren zoals een zingende zaag, de oud van Sam Shalabi en het harmonium of de piano van gastmuzikant Efrim (GY!BE) geven de songs niet meer licht, hoogstens een zwak lichtschijnsel. Bovendien is de pianoklank als van een oude buffetpiano die al beter tijden gehad heeft. De kinderlijke eenvoud van de pianopartijen, die op een andere cd zelfs kinderachtig zouden kunnen klinken, versterkt hier door de context alleen maar het mysterie dat aan deze cd kleeft.
Het tijd- en ruimteloze van 'Stand with the Stillness of This Day' wordt nog uitvergroot door de productie ervan. Songs als 'Around Here' en 'And the Sky Lay Still' worden extra onbehaaglijk wanneer de gitaarpartij met zachte echo als van ver uit een verlaten loods lijkt te komen, inclusief zachte achtergrondgeluiden. Ook wanneer er iets steviger gewerkt wordt zoals in 'Where You Wonder' (tot een noisy gitaarsolo op een wat stevigere begeleiding toe) blijft de betovering van Elizabeth Anka Vajagic intact.
Met 'Stand with the Stillness of This Day' zet Anka Vajagic de tijd even stil en neemt ze de luisteraar mee naar een plek waar die misschien helemaal liever niet wil zijn, de donkere kant die iedereen bezit, maar daarom niet wil kennen. Uit zelfbedrog? Mogelijk. En dat maakt deze cd zo pakkend en zelfs confronterend.

Meer over Elizabeth Anka Vajagic


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.