Het Duitse Emergency Gate wordt links en rechts gezien als een voorbeeld voor moderne metal, die de melodie en zwaarte van Scandinavische melodeath koppelt aan elektronische en dance-invloeden. Dit EP'tje is een tussendoortje dat eigenlijk al twee jaar geleden verscheen. De fans hebben hier niets aan, maar aan de andere kant: niemand anders heeft daar iets aan. Zelden valt er zo'n collectie ondermaatse tot middelmatige songs te vinden en daar verhelpt de werkelijk afgrijselijk tenenkrommende cover van Haddaway's 'What Is Love?' geen zier aan.

Melodeath dan wel metalcore moet vooral één enkel ding goed doen en dat is beuken. Er mag melodie in zitten – graag zelfs – maar als het geheel het hart niet sneller laat staan, blijft het bij een gemiste kans. Emergency Gate slaagt er zelfs nog niet in om leuke riffs te laten horen. Om te beginnen zijn de meeste tracks van de groep hier bijzonder soft, tot op het melige af en beukt er nergens een sterk riffje door. Wie verwacht dat een nummer als 'Flawless Victory' of 'Silent Death' op zijn minst wat adrenaline bevat, is er aan voor de moeite. Dat niet alleen, maar de walgelijk stroperige song 'Searching for an Angel' levert daarbovenop nog eens de meest generische onzin van het jaar. De vocalen zijn nauwelijks rauw te noemen, de cleane zang is middelmatig tijdens de beste momenten en het gitaarwerk is vooral saai.

Maar dan komt de kers op de taart: dankzij een cover van dancehitje 'What Is Love?' geraakten deze jongens in de Duitse hitlijsten. Waarom is een totaal raadsel, want het gedrocht dat dit nummer is, tart de verbeelding. Aardig dat ze meneer Haddaway zelf laten meezingen, maar de screams en grunts zijn totaal misplaatst, de snelle basdrums ridicuul, de riffs storend en de melodie nauwelijks merkbaar tot gewoon irritant.

De relevantie van deze EP is een raadsel, maar wie een schijfje zoekt om gewoon razend kwaad te worden,is hier aan het goede adres. Moppen over de smaak van de Oosterburen mogen nu met overgave gemaakt worden.

 

Meer over Emergency Gate


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.