Het hardcorecollectief Envy geldt als één van de prominente bands van de Japanse indiescene. Met de steun van het Britse label Rock Action proberen ze die verheven status nu ook in onze contreien te verzilveren. De Schotse postrockers van Mogwai gaven het vijftal alvast een duwtje in de rug: na een gezamenlijke tournee mocht zanger Tetsuya Fukagama een bijdrage leveren aan 'I Chose Horse', een track van hun recentste album 'Mr. Beast'. Op 'Insomniac Doze' is het echter aan de heren zelf om zich te bewijzen.

Het oorverdovende startschot 'Further Ahead of Warp' omvat een loden geluidsmuur van gitaar, bas en drum, waar Fukagama zijn van existentiële pijn doordrongen zangstem tegenaan mag schurken. Wanneer de keel even later helemaal opengaat, wordt het moeilijk om de nekharen in de juiste plooi te houden. 's Mans rauwe oerschreeuwen – in het Japans, nota bene – mogen voor de doorsnee Westerling dan net zo verstaanbaar zijn als het geblaat van een geit, ze zorgen er wel voor dat Envy zijn authenticiteit behoudt. Tweede lap lawaai 'Shield of Selflessness' gaat op hetzelfde elan verder. Noisy maar subtiel gitaarspel, ontketende drums en een donderend basgeluid worden voorzien van vocalen die mikken op de onderbuik: een heuse pletwals die qua orgastisch gitaarwerk herinneringen oproept aan het meesterschap van Explosions in the Sky. In navolging daarvan ruimt de muzikale razernij op tijd en stond ook plaats voor gitaarharmonieën waar melodie de bovenhand haalt. Het triumviraat 'Scene', 'Crystallize' en 'The Unknown Glow', met zijn ruim 15 minuten het magnum opus van de plaat, wordt gekarakteriseerd door een zorgvuldige opbouw die feeërieke gitaarlandschappen naadloos doet overgaan in adembenemende orkanen van geluid. Ook 'Night in Winter' borduurt naarstig verder op die eclectische combinatie van Mogwaïaanse postrock en geraffineerde hardcore, tot afsluitende uppercut 'A Warm Room' de boeken definitief dicht mag doen.

Doordat de plaat afklokt op 58 minuten voor 7 tracks, bestaat het risico dat het eenvormige 'Insomniac Doze' door sommigen als langdradig afgedaan zal worden. Desalniettemin plaatst Envy het hardcoregegeven in een verruimend perspectief en vinden de Japanners een bijzonder fraai evenwicht tussen slepende melodieën en messcherpe geluidsorgasmes. Laat de overrompeling beginnen!

Meer over Envy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.