Soms geven artiesten zelf al aan door welke acts zij beïnvloed werden en bij Ereb Altor (een project van twee Isole-leden) ligt het er vingerdik op dat Bathory een meer dan grote impact heeft gehad. Met name de epische Vikingliederen die de heer Quorthon bezigde op onder meer 'Blood Fire Death' of zijn 'Nordland'-cyclus hebben overduidelijk hun weerslag op dit album. Dat is in dit geval echter geen bezwaar, aangezien beide heren bijzonder eervol omgaan met de nalatenschap van Quorthon zaliger.

Hoewel in wezen alles draait om de trilogie die dit album afsluit, besloten beide heren toch om een aantal songs ervoor te plaatsen die wonderwel de wereld van zee, sneeuw en ruige mannen weergeeft. Vanaf opener 'Myrdin' is de toon gezet: langzame drumpartijen, met even trage gitaarriffs die puik gecombineerd worden met epische en melancholische melodieën en akoestische stukken zetten de toon. Ook de zang is bijzonder hard gemodelleerd op de epische exploten van de heer Quorthon, wat te merken valt aan het rustige cleane timbre en de talrijke ”woohooo”-stukken. Op die manier lijkt het wel alsof deze band niets meer doet dan hun voorbeeld kopiëren, maar dat is toch net iets te kort door de bocht. Toegegeven, de verwijzingen zijn legio, maar deze jongens kunnen niet wegstoppen dat hun voornaamste broodheer een doomband is, en eerlijk is eerlijk: de cleane zang is een pak sterker (en meer op de juiste toon) dan bij hun voorbeeld. Maar het prijsbeest van dit album is de afsluitende trilogie, die zich uitstrekt over een klein half uur: het klassieke verhaal van het einde van de wereld oftewel Ragnarok wordt op een pakkende en zoetgevooisd melodieuze manier uit de doeken gedaan. Ereb Altor neemt iedereen mee op een mysterieuze tocht doorheen de wereld van de Scandinavische goden en het gevoel als zou men wegdrijven op een oceaan richting het koude Noorden overheerst meer dan eens. Toch blijft de kanttekening dat dit zo overduidelijk een broertje van Bathory is. Sommige mensen zullen vast en zeker het origineel verkiezen, maar dat neemt niet weg dat Ereb Altor een meer dan waardig alternatief is voor wie geen genoeg krijgt van uitgesponnen Vikinghymnes met oog voor melodie en sfeerschepping.

Met 'The End' heeft Ereb Altor een smakelijke pot hymnes gebrouwen die vast en zeker in de smaak gaan vallen bij iedereen met een zwak voor de Scandinavische mythologie en doom metal. Dat het allemaal erg geënt is op hun grote voorbeeld is dan ook de enige vorm van kritiek die mag geuit worden.

Meer over Ereb Altor


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.