Over Eric Legnini's jongste album wordt in verschillende media nogal zwaarwichtig gedaan. Het zou een radicale stijlbreuk zijn, een nieuwe weg die Legnini naar een totaal ander aspect van de jazz bracht. De toetsenist, die al langer affiniteit bleek te hebben met funk en andere jazzy subgenres die een goede groove in zich dragen en ruimte voor improvisatie lieten, trekt nu met zijn Afro Jazz Beat-ensemble resoluut de kaart voor de toegankelijke afro-jazz, met heel stevige ritmes en koperarrangementen die heel harmonieus onder Legnini's vettige, heel expliciete improvisaties liggen. Legnini, die eigenlijk nooit grootmeester in de tact is geweest, gooit tegenwoordig alle subtiliteit overboord in wat een ode aan de eenvoudige jazz is. Zolang het maar swingt en feest, mocht het op 'The Vox' komen. De plaats krioelt dan ook van de simpele deuntjes, die Legnini en de zijnen met het nodige plezier ten gehore brengen.

De onvoldoende voor originaliteit daar gelaten, scoort Legnini op andere punten wel goed. Hij is zeer vindingrijk in zijn weliswaar conventioneel klinkende improvisaties en zijn duizelingwekkende virtuositeit blijft genietbaar dankzij een heldere opbouw en zijn gevoel voor wat het publiek kan ophitsen. Zangeres Krystale Warren zorgt bovendien voor een exotisch tintje zo nu en dan, door enkele nummers op te tillen met haar vocale mengelmoes van soul, gospel en jazz. Wanneer Legnini dan in de arrangementen gretig blues-kleuren aanbrengt, krijgt men een heel vertrouwd geluid. Ook Warren is echter getalenteerd genoeg om het cliché op zich te overstijgen, maar nog steeds komt de luisteraar niet los van het gevoel dit al gehoord te hebben.

'The Vox' is dus een plaatje voor mensen die het liefst niet te gecompliceerd hebben. Nummers als 'Kitchen Maquis' blijven voor liefhebbers van quasi dansbare jazz heel genietbaar, maar in zijn geheel gebeurt er op 'The Vox' te weinig om van een echt sterk album te spreken. Als Legnini een nieuwe weg wil inslaan, zal hij de geijkte paden moeten verlaten en zichzelf opnieuw moeten uitvinden.

Meer over Eric Legnini & The Afro Jazz Beat


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.