Eugène Ysaÿe is iemand waar wij als Belgen trots op mogen zijn: hij is een van de bekendste violisten ooit en een van de belangrijkste exponenten van de eens zo bloeiende Belgische vioolschool. Niet alleen was hij een uitzonderlijk virtuoos, ook heeft hij als componist het vioolrepertoire verrijkt. Dat hierbij zijn ervaring als violist goed van pas kwam, spreekt voor zich; sterker nog: hij is erin geslaagd om het vioolspel met nieuwe technieken te verrijken. Dit is vooral te merken in de sonates voor viool solo die op deze cd door Thomas Zehetmair zijn opgenomen.
Het vioolspel van Zehetmair is krachtig en vurig, hij verdedigt deze muziek briljant. Zijn interpretaties zijn doorleefd en zonder compromis. Misschien is een uitvoering denkbaar die wat meer glans heeft: iets minder rigoureus en daardoor wat meer ruimte om vrij te ademen. Maar hoe dan ook dwingt Zehetmair respect af: alleen al door zijn technisch meesterschap maar ook door de dwingende interpretatie – ook al heeft men misschien een andere smaak. En dit is wellicht een van de grootste troeven van deze opname: de muziek wordt ontegensprekelijk op een grootse manier gebracht. Zehetmair is namelijk niet alleen een uitzonderlijk vaardig violist, hij is ook een groot muzikant die grondig heeft nagedacht over de manier waarop hij deze muziek zou brengen.
De muziek zelf is - onvermijdelijk - deels beïnvloed door de solowerken voor viool van J.S.Bach. Zo is de vorm van de eerste sonate gelijkaardig aan die van Bach en de derde sonate is opgebouwd uit barokdansen zoals in de suite destijds gebruikelijk was. In de tweede sonate werkt Ysaÿe met citaten uit Bachs muziek gecombineerd met het Dies Irae thema; werkelijk muzikaal spectakel! De andere sonates zijn minder streng van vorm. Interessant is dat Ysaÿe elk van deze sonates aan een jongere collega violist heeft opgedragen: de spectaculaire tweede sonate is opgedragen aan Jacques Thibaud, de eerste aan Joseph Szigeti, de eendelige derde sonate is opgedragen aan de Roemeen George Enescu. Ook heeft Ysaÿe een landgenoot vereert: aan Mathieu Crickboom heeft hij de tweedelige vijfde sonate opgedragen, de vierde is voor Fritz Kreisler en de uitzonderlijk virtuoze laatste sonate is aan Manuel Quiroga opgedragen.

Meer over Eugène Ysaÿe


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.