Er zullen allicht niet veel muziekverzamelaars zijn die materiaal hebben van Ex-Wise Heads. Het obscure duo Geoff Leigh (van de progrockband Henry Cow) en Porcupine Trees bassist Colin Edwin mag dan al wel vier releases op de markt gegooid hebben, echt grote verkoopcijfers zijn nooit echt aan deze heren besteed. Meer nog, het is dankzij een boel gelimiteerd uitgebrachte tapes en elpees dat Ex-Wise Heads zijn ondergrondse status wist uit te bouwen. Gelukkig bestaat er dan een label als Tonefloat dat niet enkel besluit om het voordien slechts op driehonderd exemplaren geperste ‘Celestial Disclosure’ digitaal te heruitgeven, maar aan de twee lange werkstukken van het album ook nog een derde, onuitgegeven track toe te voegen.

‘Celestial Disclosure’ bevat dus drie heerlijk lange tracks die telkens een heel auditief verhaal bevatten, maar waarin vooral een warme, improviserende bas veel vrij spel krijgt. Het aantal ingrediënten en de permanente beweging van deze expressieve muziek is erg groot.

Het mooi getitelde ‘Heliosphere’ begint als een hedendaags klassiek stuk waarbij strijkers een abstracte promenade maken en houtblazers een duistere, ongemakkelijke sfeer neerzetten. Na enkele minuten breekt het nummer open met Indisch tablaspel en een psychedelisch ronddolende dubbas, die van Bill Laswell lijkt gestolen te zijn. Pas na tien minuten volgt een definitieve ondersteuning van drum, waardoor de song echt helemaal losbarst. Het is echter de warboel van onderhuids kruipende ingrediënten die tegelijkertijd boeit, broeit en de luisteraar meezuigt in een sfeervolle, onduidelijke waas.

‘Solar Mass’ klinkt helemaal anders dankzij een permanente, warme grondtoon, gemoedelijk basspel en stoten van een dwarsfluit die samen een perpetuum mobile vormen van drumloze ambientscapes. Dit charmerende sfeertapijt combineert schoonheid, eenvoud en mysterie in een soort van Indiaans schimmenrijk en krijgt subtiele ritmeaccenten mee van houtblok, conga en belletjes. Ook deze keer krijgt de track een extra push doordat expliciet (jazz)drumwerk en jankende, solerende sax invallen. De introductie hiertoe duurt nu zelfs veertien minuten, om na enkele krachtige muzikale stoten langzaam opnieuw uit te sterven.

Het derde, toegevoegde stuk laat ook een extra gast aan het woord. Rajan Spolia mag openen met zijn sensuele, akoestische Spaanse gitaar. Vrij snel wordt zijn introvert sfeerbeeld opgesmukt met bas- en drumwerk om tot een fijn stukje donkere jazz te komen. Ditmaal zijn de accenten Oosters en sereen, dankzij schuifelende ritmiek en een zwevende fluit.

Deze in een kartonnen box uitgegeven cd is een snoepje voor muzikale ontdekkingsreizigers. Ex-Wise Heads zorgt voor een uur intrigerende gevoelsmuziek met een permanente dynamiek, maar neemt toch de nodige tijd om zijn langdurige werken voldoende zuurstof te geven. ‘Celestial Disclosure’ is, net als de band zelfeen must voor de ruimdenkende avonturier.

Meer over Ex-Wise Heads


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.