Wijn wordt beter met de jaren en het ziet er naar uit dat ook thrashlegende Exodus die weg opgaat: sinds hun hereniging met 'Tempo of the Damned' reeg deze act de klasseplaten aan elkaar. Met 'Exhibit B: the Human Condition' gaat het combo een iets andere weg uit, maar geen nood: dit is en blijft thrashmetal zoals thrashmetal hoort te klinken.

Centraal in dit alles staat nog steeds het opzwepende gitaarwerk van Gary Holt en Lee Althus en wat dat betreft is er niets veranderd: riffs waar veel gitaristen een moord voor zouden begaan vliegen een mens om de oren. Een mooi voorbeeld daarvan is meteen de opener 'The Ballad of Leonard and Charles': na een zoetgevooisde intro schiet de band uit de startblokken met een kippenvelopwekkende gitaarpartij zoals blijkbaar enkel de tandem Holt/Althus ze kan bedenken. Ook 'Beyond the Pale' is een heerlijke kopstoot van een song, maar wel eentje die ruimschoots plaats laat voor enige melodie en een spetterend solomoment. Op 'Hammer and Life' gaat zanger Rob Dukes helemaal loos en zijn hese schreeuw past perfect bij het opgefokte karakter van de muziek. Maar hij klinkt nog giftiger op 'Class Dismissed (a Hate Primer)', een afwisselend en bruut staaltje metal. Hoewel het merendeel van de nummers ontegensprekelijk een fikse dosis agressie in zich meedraagt, blijkt toch dat melodie een groter deel van de aandacht opeist tegenover het vorige album: de soli zijn meer klassiek getint en een aantal gitaarpartijen is behoorlijk zoetgevooisd, voor zover dat ooit werkelijk kan gezegd worden bij thrashmetal, uiteraard. Het leidt echter geen twijfel dat Exodus opnieuw een heerlijk album heeft afgeleverd waarop nogmaals de suprematie van de gitaar wordt bewezen.

'Exhibit B: the Human Condition' kent geen enkel zwak moment en rijgt de beuknummers aan elkaar alsof het niets is. Niet alleen verenigt dit album alweer het beste van het verleden met de huidige techniek, het laat opnieuw horen dat de oudjes nog meer dan in staat zijn om de jongere generatie een flink pak op hun broek te geven.

Meer over Exodus


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.