Het heeft maar liefst acht jaar geduurd vooraleer de Noren van Extol terug op de proppen kwamen met dit titelloze plaatje. Destijds was de band nooit de meest voorspelbare act die er rondliep en dat is anno 2013 nauwelijks veranderd. Extol klinkt een beetje geschifter en tegelijk meer gestroomlijnd en daardoor is dit album misschien hun meest evenwichtige en geslaagde tot dusver.

Het voornaamste verschil met de vorige uitgaves is dat Extol vandaag de dag heerlijk modern en behoorlijk zwaar klinkt zonder evenwel uit het oog te verliezen dat de heren geregeld iedereen op het verkeerde been zetten. Zo duiken er meer dan eens logge en zware gitaren op die halvelings aan het beukwerk van Meshuggah doen denken. Dat is echter enkel qua klank, want Extol biedt zeer veel variatie en gooit constant bizarre melodieën of luchtige intermezzi door het geheel. Zo varieert ook de zang de hele tijd tussen een hese schreeuw en zalvende, emotionele zang. Extol is een band van contrasten en dat spelen ze nu meer dan ooit uit.

Dat eigenzinnige is meteen de grootste aantrekkingskracht van dit album, want zonder enige problemen verweven deze jongens een hele horde stijlen met elkaar en toch blijft alles erg naturel klinken en ondanks de occasioneel geschifte sprongen vloeit elk nummer logisch naar zijn conclusie. Die hutsekluts betekent dan ook dat wie totaal geen boodschap aan afwisseling en grote contrasten heeft, Extol waarschijnlijk compleet gaat negeren. Nochtans zijn songs als 'Betrayal', 'Behold the Sun' of 'Ministers' meer dan interessant en spannend om aan een luistersessie te onderwerpen. Zo is 'Betrayal' misschien een van de meer agressieve songs (kan tellen aangezien dit de opener is), maar achter de heftige muur van brute gitaren zitten intricate melodieën verweven en de vocale dualiteit houdt de spanning er flink in.

Extol is niet de meest eenvoudige dan wel toegankelijke groep, maar het is verfrissend en bijzonder aangenaam om te horen dat zelfs na een afwezigheid van acht jaar de groep nog niets van zijn pluimen heeft verloren. Voer voor durvers!

Meer over Extol


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.