Na een lang en geduldig proeven van 10 zoete mainstream nummers van rietblazer Fabrice Alleman is het verdict matig enthousiast. 'Sides of Life' is een verzameling stijlvolle en nagenoeg feilloos uitgevoerde jazzsongs, maar tegelijk ook niet meer dan dat.
De eerste drie nummers zijn in feite onberispelijk schoon, maar een vuile plek op een geboende plaat kan evengoed erg interessant klinken. Bijvoorbeeld, het wisselend grijpen naar de sopraan-, alt- of tenorsax maakt de luisteraar misschien wat onwennig. De diepe en verzadigde klank van tenor vindt gemakkelijk ingang, maar de overschakeling tijdens een volgend nummer naar een frêle sopraan wekt heimwee naar de tenor op. 'J-J' met gastmuzikant Peter Hertmans blijft lang in haar intro steken vooraleer Hertmans op gitaar een blues inzet en vlijtig blijft soleren. Meestal complexloos, maar af en toe doortrokken van emoties, zo klinkt eigenlijk 'Sides of Life'. Neem bijvoorbeeld 'Between you and me', een nummer tijdens hetwelk een strijkkwartet wordt gedegradeerd tot achtergrondkoortje. Dit is een speelwijze in de jazz die wat wrevel oproept, want al vaak toegepast in het verleden. 'Why do you leave?', waarop Alleman de klarinet laat zingen en waarover hij zegt dat het een stuk is over liefde, dualiteit en tijd, komterg persoonlijk en gewichtig over. In schril contrast met voornoemde nummers staat 'Groovin' low' dat het moet hebben van een downtempo - hoe kan het ook anders - groove. Michel Herr krijgt hier de gelegenheid om alle kanten van het klavier eens op te zoeken. Alleman neemt halverwege over en groovet met een voorzichtige solo het nummer ten einde.
Op dit album wordt Alleman geflankeerd door doorwinterde Belgische jazzmusici als Michel Herr, Bert Joris en Peter Hertmans die allen hun duit in het zakje doen met stuk voor stuk en degelijke prestaties. 'Sides of Life' is zuiver gespeelde jazz, op het afgeborstelde af. Een beetje minder stijfheid en een lossere sfeer op veel van de nummers had van dit album een heerlijke plaat kunnen maken. Nu blijft een twijfelachtige Alleman steken in een matig album.

Meer over Fabrice Alleman Quartet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.