Sommige artiesten lijken een oneindige muzikale creativiteit te bezitten. De Vlaming VidnaObmana oogst platen tegen een wel erg hoog tempo. Hoewel hij zijn eigen naam / muziek voor een tijdje bevriest na de ambitieuze Dantetrilogie en enkele verzamelplaatjes van obscure opnamen, trekt de man weer stevig van leer met zijn Fear Falls Burning project. Door eindeloos te spelen met onbewerkte, eigentijds gespeelde gitaarloops en effecten, tracht deze doommeester een organische, bedwelmende sfeer te creëren die een hoge vorm van hypnose bevat. Hiermee zet hij zijn persoonlijke evolutie neer om meer en meer de bewandelde elektronische paden te verlaten en in te ruilen voor live ingespeelde partijen. Toch blijft Fear Falls Burning roeren in dat duister, ambientesk dronepotje waarmee hij als VidnaObmana wereldwijde faam vergaarde. De haast eindeloze langdurigheid van zijn nummers, leent zich immers prima tot oeverloos wegdromen in geheel eigen fantasiewerelden.

Die nagestreefde oneindigheid mag vrij letterlijk genomen worden. Dit monsterwerk bestaat zomaar eventjes uit twee cds die elk goed zijn voor een dik uur sombere sferen. Toch omvat dit magnum opus slechts negen ongetitelde tracks, waarvan er twee elk een half uur uitzwerven. Aangezien er niet zo gek veel meer te beleven valt dan herhalende vintage gitaardrones in lange geluidsmuren en erg subtiel wijzigende effecten in de verre achtergrond, is 'He Spoke in Dead Tongues' niet zomaar een hapklare brok muziek te noemen. Door in één tijdstip tapeloops en pedaaleffecten te bedienen om dit sfeerbrengende ambientgeheel in te kleuren en geen postproductie te doen, kan Fear Falls Burning een dynamisch live gegeven genoemd worden. Dat is op plaat natuurlijk erg moeilijk in te schatten. Gelukkig is elk nummer wel rond een totaal andere gitaarrif of met een totaal verschillend effect benaderd. Zo bevatten de geluidscollages onderling wel voldoende variatie. De ene keer is het basisgeluid afkomstig van een grommende aanslag (track 2), de andere keer doet een meer opgewekte flanger het werk. Vreemd genoeg wordt die afwisseling extra benadrukt door tracks abrupt en onvoorspelbaar te laten eindigen en meteen het volgende klankexperiment op te zetten. Fear Falls Burning is daarmee de basis, de essentie, de minimale, beperkte maar solide grondslag zelve. Deze twee schijfjes wentelen zich in een eindeloze repetitiviteit van gitaarloops, die langzaam maar zeker van grondkleur wijzigen. In kortere nummers is deze beweging nog als boeiend te ervaren, maar bij de twee verpozingen die samen een uur lang duren, verglijdt de bedwelmende trance helaas al eens tot loomheid. Fear Falls Burning tracht de eeuwigheid te benaderen, maar zet op die manier soms juist de beperking daarvan in het licht.

'He Spoke in Dead Tongues' is wederom een ambitieus, maar niet eenvoudig te vatten project. Dit keer legt VidnaObmana de lat echter wel erg hoog. Iets meer beweging had deze muziek bij momenten wat gezonder laten ademen. Neemt niet weg dat dit werk weer garant kan staan voor uren introverte sfeerbeleving; iets wat zich helaas niet voor elk tijdstip en elke omgeving leent. Dat aan de basis van deze muziek erg gedetailleerde livecapaciteiten liggen, kan daarom best in een obscuur zaaltje ervaren worden.

Meer over Fear Falls Burning


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.