In Nederland wordt gelukkig meer binnen het raamwerk der metalen gemaakt dan barokke zingende dames en putgrommende doodsmetaalbewerkers. Een mooi bewijs daarvan is Fehler, dat resoluut de kaart van sludge/noise/crust trekt. Geen gemakkelijke opgave, aangezien dit een genre is dat – indien halfslachtig uitgevoerd – bijzonder snel saai of ongeïnspireerd klinkt. Niet zo 'Dissona' (profetische titel, voorwaar): Fehler vermijdt strak de valkuilen van het genre en levert een bevlogen prestatie af die smaakt naar meer!

Het valt makkelijk zich te laten misleiden door opener 'First Rites', wat eigenlijk weinig meer is dan een bijzonder uitgesponnen intro. Alles lekker rustig, erg melodieus en geen echt schurende randjes, hoewel de rauwe klank van het album toch doorschemert. Maar er wordt pas echt afgetrapt met moker 'Revelations': heftig edoch langzaam pompende drums (een jaknikker van een olieveld is er niets tegen), een heerlijk rauwe rock 'n' rollsound die door de gitaarversterkers wordt gejaagd en een hartverscheurende oerschreeuw als kers op de taart. Het wat lompe karakter van Fehler's muziek krijgt een vuige crustkleur en de vervorming die op de gitaren zit, geeft een luisteraar een ongemakkelijk gevoel, ook al zijn de eenvoudige en repetitieve riffs bijzonder aangrijpend. Fehler houdt het geheel een pak korter en snediger dan veel postrocklawaaimakers, maar schuift soms klankgewijs die richting uit, om vervolgens opnieuw een fikse kopstoot uit te delen die een mens verdwaasd achter laat.

Prijsbeest van het album is zeker 'Affluenza', dat beschikt over een heerlijk logge, semi-melodieuze riff die hypnotiserend werkt en in combinatie met de verkrampte doodskreten een mooi auditief evenbeeld van totale ontreddering vormt. Het is tevens een van de traagste songs van het album, die daarna mooi gecounterd wordt door het opgefokte en hakkende 'Knife Chase'.

Met 'Dissona' laat Fehler zich erg positief opmerken, en liefhebbers van vuile sludge genre jongere Crowbar of de crust van The Great Deceiver, dienen dit meer dan een kans te geven. Maar een waarschuwing is op zijn plaats: dit is echt smerig en vuil, met weerhaken en ribbels. Niet voor gevoelige zielen, dus!

Meer over Fehler


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.