Het Britse Fen is een van die black metalbands die voluit gaat voor melancholie en sfeerschepping en aan het eind van de rit vooral bezwerend rustige muziek maakt. Voorganger 'Epoch' was nog een tikkeltje heviger en de black metal kwam daar meer tot uiting (ondanks invoegen van akoestische passages). Met 'Dustwalker' zet de band zijn evolutie verder en hoewel het geheel rustiger is geworden, blijkt deze plaat op alle fronten een beter album.

Het is geen toeval dat Fen vergeleken wordt met het Amerikaanse Agalloch, want beide acts liggen in elkaars verlengde. De songs zijn erg uitgesponnen en de wildheid van de natuur wordt voor eenieders geestesoog opgeroepen. Opener 'Consequence' is nog erg black metalgericht, met rauwe uitbarstingen, snijdende gitaren en een kenmerkende ijzingwekkende schreeuw, maar verder op het album neemt Fen meer dan eens heftig gas terug. De akoestische en ingetogen passages, alsook het gebruik van een normale zangstem neemt het boventouw en dat werkt wonderwel. Wanneer het tempo wat de hoogte in mag, viert de melancholie hoogtij dankzij de herhalende riffs, maar het is hem net in de atmosferische stukken dat de kracht van Fen zich ten volle openbaart.

Het is geen toeval dat de songs allemaal op een meer dan respectabele speelduur uitkomen, want op drie minuten kan een band zelden een mentaal beeld oproepen dat refereert aan de mistige veenlandschappen waar deze act zijn naam haalt. Dat is trouwens precies hoe de muziek overkomt indien iemand in zijn of haar eentje zou wandelen over de mistige en mistroostige landschappen van Engeland. Sterk hoe Fen dat allemaal zonder problemen kan tevoorschijn toveren, en dat nog eens in goed opgebouwde tracks die nooit hun extreme wortels verloochenen, ook al komt dat kantje van het karakter steeds minder bovendrijven.

Met 'Dustwalker' is Fen zeer goed bezig zijn naam te vestigen als een van die bands die op een uiterst geraffineerde manier landschappen kunnen doen ontstaan voor het geestesoog. Liefhebbers die Agalloch, Negura Bunget of Primordial reeds kennen, doen er misschien goed aan ook Fen een kans te geven.

Meer over Fen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.