Op één of andere manier blijft het mensen aanspreken: Ierse speedfolk. Het moet ongetwijfeld de associatie met Guinness en whisky, zorgeloze uitgelatenheid en dansvertier of oprechte nationale trots zijn. Het Nederlandse collectief Filthy Nelly houdt het duidelijk op de volksmuziek zelf en heeft de grenzen verruimd tot een eigen genre: Eurospeed folk. Hoewel de basis steeds hetzelfde blijft – een razendsnelle meezinger met opgewekt vedelspel – laat het zestal ook Balkaninvloeden toe, waardoor ‘Feztival!’ op een heus multicultureel volksfeest begint te lijken.

Eerste vaststelling: Esmeralda kan een aardig stukje viool spelen. De snelheid en virtuositeit waarmee ze rondedansen kan omtoveren tot een heerlijke dollemansrit, zijn van topkwaliteit. Tweede vaststelling: Filthy Nelly is niet vies van stijlvermengingen. Regelmatig krijgt de Ierse vedel gezelschap van een klezmer trekzak. Zo mag de gekende Keltische gekte gerust naast een Oost-Europese, instrumentale reggaesong als ‘Balkan Cut’ staan en krijgen zelfs rock, rustige sfeerintermezzo’s en headbangpop een plekje op het veertien songs durende ‘Feztival’ (waarbij gek genoeg de Turkse elementen wel ontbreken). Deze plaat, met de knalrode boodschap “Get filthy” binnenin, is dus een etnisch feestje met een ontzettend hoge ambiance factor.

Daarnaast durven de Nederlanders zich wagen aan iets meer muzikale uitdaging door plots een nieuwe wending in structuur te nemen of de grauwe zangcapaciteiten van frontman KataStrof in rhymes te verbergen. En toch pakt dit plaatje niet alle punten. Een iets te vlak totaalgeluid en net wat te weinig afwisseling in klankkleur maken dat na een uur de lol er wel af is. Zonder harmonieuze instrumentale samenwerking of leuke vraag- en antwoordspelletjes in partysongs als ‘Catch Fire’ of ‘Camden’, zou zoiets fataal zijn.

Filthy Nelly – met een pluim voor de fijne bandnaam – weet hoe een prettig volksfeest eruit moet zien. De Euro Speedfolk van dit sextet zal menige zaal in vuur en vlam zetten, dat lijdt geen twijfel. Als er op plaat nog iets meer met expliciete thema’s, muzikale hoogte- en dieptepunten en afwerking zou kunnen gewerkt worden, zou deze gekte ook wel eens in de huiskamer kunnen toeslaan.

Meer over Filthy Nelly


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.