Dat 'In de Fik' rijmt op 'Ocharme Ik', de debuutplaat van Flip Kowlier, hoeft geen toeval te zijn, want ook inhoudelijk zijn er heel wat overeenkomsten. Kowlier zingt niet over de rock 'n' roll-wereld vol seks, drugs en ander wereldlijk vertier. Hij heeft het nog altijd over de kleine dingen die hem nauw aan het hart liggen. Hij heeft er geen probleem mee om open te zijn. Het ontroerende 'Bjistje in min Uoft' gaat over banale telefoongesprekken en de nood aan een knuffel ("Pak mie vaste meiske, ki da nuodig nu"). In 'Geef mie een glas' zoekt Kowlier troost in de weemoed van het glas ("Ot peizen nie overgoat / Vergeet ek dat soms anders was / Geef mie een glas"). Andere onderwerpen zijn de lage rentevoet en bijhorende verbouwingen in 'Angelo en Angelique', de liefdesproblemen van z'n ex ('Over mie te geraken') en van zijn zuster in 'Nonkel Dirk' ("Nonkel Dirk i homo, jit een vruowe en een kind / moa wie zegter dat azou wok ni kan goan"). Enkel 'Miss Belgiƫ' lijkt iets te ver van Kowliers bed om geloofwaardig te zijn.
Dan is er natuurlijk de muziek. Kowlier heeft zich omringd met sterke muzikanten die wel weten waar Kowlier heen wil. Hij wil naar vele plaatsen, want op 'In de Fik' staat er (in uitgebreide arrangementen) pop, rock, folk, wat country en een reggaenummer. Opmerkelijk en ijzersterk, want 'Bom Bin' laat een frisse wind waaien door zowel het anti-oorlogslied als de Vlaamse reggae. Minstens even fris is de aanstekelijke single 'In de Fik'. Dat aanstekelijke kenmerkt vele nummers, ze zetten gemakkelijk aan tot meeknippen en -neuriƫn. Dit geldt ook voor de melancholische nummers. De achtergrondzang van Geike Arnaert van Hooverphonic is in die zin niet onbelangrijk op 'Geef Mie een Glas'. Niet alleen aan dat nummer, maar aan de hele plaat draagt Arnaert echt iets bij.
Het wat rauwere 'Over mie te geraken' is dan weer lekker stevig, de gitaarriff in het pompende 'Nonkel Dirk' is subtiel subliem. Elk nummer is boeiend met dank aan producers Peter Obbels en Wouter Van Belle. Het resultaat is een prachtig geheel met zowel sterke nummers als boeiende teksten en het loont dus absoluut de moeite om uw West-Vlaams bij te schaven.

Meer over Flip Kowlier


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.