Freedom Call is een typisch product uit de Duitse stal der heavy metal: de licht ijle zang die soms castraatregionen opzoekt, het gitaarwerk dat snel, melodieus en blijgezind klinkt en dat alles afgerond met ritmesecties die regelmatig een versnelling hoger schakelen. Live komt Freedom Call nog het best tot haar recht, wat de vorig jaar verschenen live dubbelaar 'Live Invasion' perfect bewees. Op 'The Circle of Life' zijn geen grote minpunten te vinden, maar de band stelt toch wat teleur.
Gedurende de hele plaat overheerst het gevoel dat Freedom Call niet zo heel goed in het vel zit. Geen idee waar dat aan ligt, maar het maakt dat de snedigheid die de band live perfect weet over te brengen naar het publiek, ontbreekt op dit studioalbum. Toegegeven, de gitaren flitsen en scheuren van links naar rechts, de solo's zijn gelaagd en technisch sterk en het drumwerk van Dan Zimmermann (tevens actief bij Gamma Ray) is zoals altijd een rots in de branding. Toch schort er wat aan het geheel. Freedom Call opteert op 'The Circle of Life' nogal vaak voor de midtempo aanpak, wat tot gevolg heeft dat de plaat soms wat gezapig klinkt. Er zit te weinig vaart in om de aandacht er volledig bij te houden. Dat is bijzonder jammer, want Freedom Call kan beslist beter. Het is dan ook een geluk te horen dat er nog steeds op een hoog niveau gemusiceerd wordt teneinde niet helemaal de mist in te gaan. Wie de titels er even op naleest, zou overigens de indruk kunnen krijgen dat het hier gaat om een coveralbum. Zo is 'Carry On' tevens een song van Manowar, 'Hunting High and Low' van Stratovarius, 'Hero Nation' van Metalium en dat gaat zo maar door. Zit daar een mogelijk gebrek aan inspiratie achter?
Het is bijzonder jammer dat Freedom Call er niet in slaagt om een interessant album af te leveren. Het maakt des te meer duidelijk dat dit echt zo'n band is die in een live-situatie de pannen van het dak speelt maar die er vooralsnog niet in slaagt om datzelfde gevoel van euforie ook op een studioalbum tot leven te laten komen.

Meer over Freedom Call


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.