Het Nederlandse label Sending Orbs heeft zijn tanden in lichtvoetige elektronica gezet. Waar het vorig jaar nog met de prachtige sfeerplaat van Secede op de proppen kwam, ligt nu de derde release in de rekken. Kunstenaars van dienst zijn dit maal de gebroeders Don en Roel Funcken. Met reeds een klein archief aan obscure lp's en maxi's op hun palmares hebben deze internationaal erkende, abstracte technopioniers toegestemd om mee in het verhaal van dit nieuwe label te stappen en met de prachtige langspeler 'Elaztiq Bourbon 5' lijken ze dat oprecht te menen.

Met wortels in de internationale underground hiphopscène (Shadowhuntaz), een opleiding in jazzstudio's en releases op Skam, Warp en Dub lijkt Funckarma een band met vele gezichten. In de huisstijl van dit nieuwe label gaat dit duo de laptoptour op. De verkapte elektronica die hier gepresenteerd wordt, vindt aanhang bij de zogenaamde 'intelligente techno' en is een compilatie van drie eerder uitgebrachte lp's. Dat maakt deze muziek niet minder mooi, maar wel minder actueel.
De broers zijn immers leentjebuur gaan spelen bij de oudere Aphex Twin en Autechre, maar hebben deze muziek mooi zelf ge√Įnterpreteerd. Met name de zorgvuldige speurtocht naar de juiste samples en geluiden werpt fijne vruchten af. Tegelijkertijd liggen hier ook vage sporen van hun voorliefde voor hiphop en reggae in vervat, al zijn die erg goed verscholen. Het standaardprincipe is immers een geheel van binnenstebuiten getrokken, achterstevoren gekeerde en ondersteboven gehouden loops en samples. Met veel sissende en schuifelende ritmes dringt deze plaat zich nogal op, terwijl een warm deken van glijdende klanken op de achtergrond zorgt voor een rustgevend karakter. Die combinatie werkt verfrissend. Zonder echt af te glijden naar abstracte click'n'cuts biedt Funckarma toch telkens een minutieus opgebouwde klankpuzzel van verschillende, afgeblokte impressies. In een mooi en fantasierijk kader van zwevende geluidsgolven lijken die mooi te gedijen. Hoge bliepjes, subtiel toegevoegde bastonen of vervormde, lichtvoetige klanken lijken een eigen leven te leiden terwijl ze toch mooi ingebed zitten in het geheel van elk nummer. Ook al ligt de klemtoon soms op de drukdoende ritmiek ('Dredge') en dan weer op het sferische karakter ('Sphere'), toch zijn beiden prominent aanwezig en houden ze elkaar in evenwicht. Zo laat 'Sparkzz' de schuifelende cuts mooi uitdijen en plaatst die met veel echo in een overweldigende dub. Ook 'Strip' gaat iets meer de wilde toer op en plaatst holle klanken in een wel erg doordravend ritme. Desalniettemin geven de mooi getekende hoes en de alom aanwezige lichtere tonen aan dat deze plaat ook rustige zielen kan bekoren.

Funckarma is geen nieuwkomer in het ondergrondse Nederlandse milieu. Met hun weldoordachte en doorvoede elektronica biedt dit duo al enkele jaren fijne, maar moeilijk vindbare platen aan. Hopelijk kan deze compilatie van ouder werk dankzij dit nieuwe label de doorgang naar een groter publiek vinden, want 'Elaztiq Bourbon 5' verdient wereldwijde erkenning.

Meer over Funckarma


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.