De bekendste muziek van de 19de eeuw bestaat vooral uit grote opera's met schitterende ouvertures en sublieme orkestwerken. Zo was het ook bij Gioacchino Rossini. We kennen deze componist dan ook vooral van zijn magnifieke operaouvertures. Toch heeft hij ook enige kamermuziekwerken gecomponeerd, onder meer deze 'Sonata a Quattro', duetten en serenata. Hij schreef ze met dezelfde bravoure en hetzelfde entertainment dat ook in zijn opera's heel duidelijk naar voor komt. Het ensemble Explorations onder leiding van Roel Dieltiens maakt hier een heel enthousiaste indruk en brengt deze muziek met flair.
De Serenata voor twee violen, altviool, fluit, hobo, althobo en cello is als het ware een mooie inleiding voor wat de rest van de cd brengt. De muziek is heel licht en virtuoos en aangenaam om naar te luisteren. Net zoals de Sonata a quattro nrs. 3 en 6, die trouwens jeugdwerken zijn van Rossini, wordt dit werk op een heel intense, maar tegelijkertijd ook integere manier gebracht. Deze muziek kan echt beschouwd worden als verpozingsmuziek en typische salonmuziek. De Sonata's zijn al een beetje een vooruitblik naar de latere bravoure-opera's van Rossini. In het duet voor cello en contrabas weet Rossini een aangename afwisseling te brengen tussen deze twee instrumenten. De combinatie van deze twee diepe strijkers ligt niet zo voor de hand, maar komt hier toch volledig tot zijn recht wegens de originele manier van compositie enerzijds en de speelse en pittige uitvoering anderzijds. Tot slot is er 'Une Larme': thema en variatie voor cello en piano. Dit is één van de stukken die eigenlijk werden gecomponeerd als aanvullend programma voor huisconcertjes. Het thema wordt melancholisch aangebracht door de cello, waarbij de piano een begeleiding vormt die harmonisch heel zuiver is en gewoonweg mooi. De variaties zijn zoals het moet: zeer virtuoos, met veel snelle nootjes en origineel gevonden.
Dit is vast en zeker een geslaagde opname. De muziek wordt gebracht met de nodige show en bravoure zoals het Rossini betaamt, maar laat zeker en vast ook nog plaats voor enige zuiverheid en affiniteit.

Meer over G. Rossini


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.