Het Gentse collectief Gadje Scum heeft een hele zomer kunnen rijpen na de release van zijn eerste, titelloze ep. De livesensatie die het plaatje muzikaal beloofde, is inmiddels ook een feit. Het grootste werk waar dit bonte gezelschap uit vzw Den Hoed Music naar eigen zeggen voor stond, was de violen uit erg diverse muzikale disciplines gelijk stemmen. Deze cd bewijst dat de voorbereiding die twee jaar in beslag heeft genomen, zeker de nodige vruchten heeft afgeworpen.

Gadje Scum maakt geen Zuid-Afrikaanse sloppenwijkhiphop, zoals zijn bandnaam wel wat lijkt aan te geven. Maar de Vlaamse bende maakt wel muziek uit de straat. Elektronische dubreggae en drum’n’bass worden immers doorvlochten met Balkanbeats, vurige blazers en snedige raps. Dat levert een zomerse, melodieuze cocktail op die dansbaarheid met tropische zwoelheid vermengt. Vier tracks ofte twintig minuten feestvertier met opzwepende ritmen en vrolijke melodieën volstaan om de luisteraar te overtuigen.

Traditie met moderne klanken vermengd, Westers ontmoet werelds, dat is de kracht van dit kwintet. Het gezelschap gaat overigens niet enkel voor pure energie, maar weet zijn songs ook netjes te verpakken. De spichtigheid van ‘Fairytale Vanguard’ met zijn wat vreemde drum’n’bass versus jazzblazers en oppervlakkige mc-formule, steekt netjes af tegen een loom, zwoel ‘End of the Line’. In de heerlijk diep bubbelende afsluiter ‘Bellzabub’ weet de gitaar van Sanne Werkers - de grote drijvende kracht achter Gadje Scum - met de nodige reggaevibes een heerlijk zomers sfeertje neer te zetten.

Toegegeven, de verpakking en communicatie rond dit schijfje ziet er allemaal erg doe-het-zelf uit. Maar dat is natuurlijk ook net de kracht van deze heren. Ervaring en enthousiasme vormen samen een gouden formule. Verder valt het op dat deze ep zowel melodieus erg sterk als productietechnisch afgewerkt klinkt. Het is misschien net wat te hoog gegrepen om de liveclip van opener ‘No Man’s Land’ op de website van het gerenommeerde Britse muziekmagazine NME te posten, maar dit plaatje klinkt in elk geval heel veelbelovend. Dat mag iedereen overigens kosteloos ervaren, want het hele ding is gratis te downloaden op de heren hun Bandcamp-pagina.

Meer over Gadje Scum


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.