De Weense Staatsopera is een van de theaters die leven van de sterzangers. De dvd van Gaetano Donizetti's 'L'Elisir d'Amore' die Virgin recent uitbracht is daar een sprekend voorbeeld van. Hét operakoppel bij uitstek, tenor Rolando Villazón en sopraan Anna Netrebko, vertolken de hoofdrollen en doen algauw vergeten dat de theatrale kant van deze uitgave op een minder hoog niveau staat dan de muzikale...

Gaetano Donizetti (1797-1848) schreef 'L'Elisir d'Amore' in 1832. Het verhaal handelt over Nemorino, die verliefd is op Adina. Zij is zich daar aanvankelijk niet van bewust en flirt met soldaat Belcore, tot wanhoop van Nemorino. Die richt zich tot de kwakzalver Dulcamara, die hem een fles wijn verkoopt, onder het voorwendsel dat het een liefdesdrank is. Om er voldoende porties van te kunnen betalen wil Nemorno zich zelfs aansluiten bij het leger. Wanneer Adina van Dulcamara over diens "liefdesdrank" en over Nemorino's opoffering hoort, wordt ze geraakt door zijn liefde. Ze wijst Belcore af en kiest definitief voor Nemorino.

De muziek die Donizetti voor deze komedie schreef is even meeslepend als eenvoudig. Zoals het een goede Italiaanse belcantist betaamt, plaatst hij de stem centraal. Nu eens overheerst romantische lyriek, dan weer voeren coloraturen de boventoon. Het orkest zorgt bij hem vooral voor een harmonische basis, al mag niet worden voorbij gegaan aan de bijwijlen geniale orkestratie. Een mooie illustratie daarvan biedt de ontroerende houtblazerspartij in Nemorino's aria "Una Furtiva Lagrima". Om muziek als deze overtuigend tot leven te brengen is een steengoed orkest en een virtuoze vocale cast onontbeerlijk. Alfred Eschwé, die aan het hoofd van het orkest van de Staatsopera staat, toont zich een meesterlijk begeleider met een perfect oog en oor voor wat zijn zangers willen. Onder deze laatsten is er geen zwakke schakel te vinden. Rolando Villazón overtuigt zowel door zijn gepassioneerde, expressief zangprestatie als door zijn hilarisch acteertalent. Als zijn Adina zorgt Anna Netrebko voor het nodige sopraanvuurwerk, maar ze overtuigt evenzeer in de meer ingetogen momenten. Twee baritons van wereldklasse – Leo Nucci (Belcore) en Ildebrando d'Arcangelo (Dulcamara) – vervolledigen de cast. De al wat oudere Nucci klinkt misschien wat minder fris dan d'Arcangelo, maar moet qua rolinleving en komische timing zeker niet voor hem onderdoen. Met vier zangers van dit kaliber is het jammer dat de visuele kant van deze dvd minder sterk is. Bordkartonnen decors, weinig inventieve kostuums en een quasi onbestaande koorregie dragen weinig bij tot het verhaal: alles doet een beetje oubollig aan. Laat dat echter geen al te grote belemmering vormen: deze dvd draait rond de vocale kant van de zaak en die zal de kijker zeker niet ontgoochelen!

Meer over Gaetano Donizetti


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.