De naam Gen Ken Montgomery zal misschien een belletje doen rinkelen bij zij de vertrouwd zijn met het cassettemilieu van de jaren '80. Massa's experimentele muziek werd toen over de hele wereld uitgewisseld via de nu al bijna vergeten cassette. Gen Ken Montgomery stuurde toen o.a. een cassettedoosje gevuld met modder van de bodem van een nabijgelegen vijver de wereld in. Vandaar de titel: Pondfloorsample. Deze dubbelcd is een schitterend overzicht van Montgomery's werk waarbij de nadruk vooral ligt op het experimenteren met machines die eigenlijk niet bestemd zijn om geluid voort te brengen. Vaak met behulp van contactmicrofoontjes, produceert Montgomery geluidscomposities die tegelijkertijd buitenaards en vertrouwd klinken.
Zo is er het hypnotiserende 'Egnekn's Fridge': anderhalve minuut de koelkast op maximum volume, inclusief de stilte na het geronk. Of 'Bird Eating' met de etende papegaai van Gen Ken Montgomery. Dit stuk was, net als de meeste andere, bedoeld om live gespeeld te worden liefst via acht kanalen en in een donkere ruimte. Gek genoeg of logischerwijs is het moeilijk om de herkomst van de geluiden te herkennen. Net zoals Duchamps urinoir in het museum worden de banale geluiden die Montgomery gebruikt onwezenlijk en raadselachtig. Gen Ken Montgomery heeft ook het Ministerie van Laminatie opgericht om het geluid van lamineermachines te bewaren en dus mocht een nummer als 'Laminator Modelm 2291' niet ontbreken. 'Fusebox' is zes minuten lang het intense gezoem, geruis en minuscuul gekraak van "a mysterious box on the wall". Het grootste gedeelte van de eerste cd wordt echter ingenomen door het half uur durende 'Father Demo Swears'. Het is een live opname in de studio met een versterkte viool, stem, vier simultaan afgespeelde cassettes, een microfoon die straatgeluiden opneemt en extreme feedbacktechnieken. Eerst blijft het allemaal rustig met donkere, voorbij zwevende ambienttonen en een metaalachtig gerinkel, maar verderop in het nummer zwelt de geluidsorkaan meer en meer aan. De tweede cd bevat live-opnames waarbij 52 minuten ingenomen worden door 'Droneskipclickloop'. Het lijkt wel een rustig bos met een watervalletje en fluitende vogeltjes. Na een zestal minuten neemt een vooroorlogs getuut het nummer over dat op zijn beurt overgaat in een mechanisch geratel. Vanaf de twintigste minuut komt een monotone bastoon opzetten vergezeld van hysterisch gezoem en gepiep in de achtergrond. Deze bastoon blijft in allerlei gedaantes het nummer beheersen tot aan de 45ste minuut waar een eenvoudige tuut als van een noodsignaal het overneemt en zachtjes uitmondt in een gongachtig geluid. Het laatste nummer 'Knäckerbrot Action' is een live voorbeeld van het beroemde Zweedse brood dat gelamineerd wordt.
Met Pondfloorsample heeft de gelukkige koper een nooit eerder uitgegeven en omvangrijke collectie van Gen Ken Montgomery's werk op cd. Deze ongewone geluidskunst mag elitair en pretentieus overkomen, maar na het luisteren door de koptelefoon is het enkel de verfrissende, nieuwe kijk op muziek en geluid die overblijft.

Meer over Gen Ken Montgomery


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.