Een van de vetste death/grindplaten die dit jaar zonder twijfel het licht zal zien, is 'Corpus in Extremis' van General Surgery. De band puurt vrolijk uit de nalatenschap van Carcass, gooit daar een zwik Rotten Sound bij en maakt het geheel af met heerlijke knipogen naar zowat elke goede death/gore/grindband die ooit heeft rondgelopen. Het resultaat is zowaar een beestig klinkende ode aan de pathologie en de chirurgie, met hooks en riffs die scalpelgewijs het vlees van ieders botten scheuren.

Dit vijftal verliest geen tijd en vliegt er meteen in met twee grindknallers van formaat: 'Necronomics' en 'Decedent Scarification Aesthetics' blazen eenieder los tegen de spreekwoordelijke muur. Wie vertrouwd is met het iets oudere werk van Carcass, zal meteen glimlachen bij de titels die zonder enige twijfel sterk aan het Britse monster doen denken. General Surgery gaat echter verder dan een band als Exhumed (eigenlijk een Carcass tribute band) en kiest eerder voor de logge en groovy death metal. De grindversnellingen zijn nog vaak aanwezig, maar door de band genomen is het een log doordenderen van tempi. 'Necrocriticism' is zo'n waar slachtmonster, dat beschikt over de juiste versnellingen en toch op zijn gevaarlijkst is wanneer het gaspedaal wordt gelost. De brute en bijzonder diepe grunt is quasi onverstaanbaar, maar dat doet er niet toe. 'Mortsafe Rupture' wordt op een bepaald moment haast doomy van inslag, met een moloch van een gitaarriff die stelselmatig trager en trager wordt en als een volleerde beukhamer op het trommelvlies dondert. Groove is trouwens het sleutelwoord van deze plaat, want ondanks het behoorlijk extreme karakter van de muziek, is het geheel bijna dansbaar. Het is tijdens deze swingende stukken dat de invloed van een act als Dismember of Entombed ook naar boven komt, gelukkig wel met een beestige sound. Dat alles tesamen maakt dit een onweerstaanbare slachtschijf om de buren ongenadig met een hakbijl te lijf te gaan.

General Surgery gaat rechtstreeks voor de slagader met dit monster van een album. De juiste dosis humor, de correcte samenstelling tussen melodie en bruutheid, gecombineerd met voldoende snelheidswisselingen: het is allemaal aanwezig in de quasi perfecte dosis. Voor deathheads is er maar één advies: verplichte aanschaf!

Meer over General Surgery


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.