Rossini is een van de bekendste bel canto componisten maar net zoals collega's Gaetano Donizetti of Vincenzo Bellini schreef hij ook een kleine verzameling puur instrumentale muziek, tussen opera's in. Deze nieuwe cd van het Budapest Festival Orchestra en haar dirigent Ivan Fischer richt zich op Rossini's lichtere, instrumentale muziek met een verzameling gelegenheidswerken, ouvertures en werken voor blazers. Het is verre van Rossinis meest inventieve muziek maar dat typisch Italiaanse spreekritme, steeds rad van tong, vertaalt zich bij Rossini uitstekend maar puur instrumentale middelen en geeft de werken die hier opgenomen werden hun volle waarde als prachtige uitgevoerde, virtuoze hoogstandjes voor orkest.

Het Budapest Festival Orchestra brengt Rossini in al zijn Italiaanse bravoure, feestelijk en met een smaakvolle elegantie, in de sensuele vluchtigheid van de melodieën in de overture tot de opera 'Semiramide' bijvoorbeeld. De 'Serenade' voor strijkers, een jeugdwerk van Rossini klinkt dan weer zuiver klassiek, naar het voorbeeld van de kwintetten van Boccherini en met vele referenties naar de muziek van Mozart. De soms nog wat simplistische harmonieën en melodiewendingen worden meer dan goed gemaakt door Rossinis gave voor orkestratie en komische effecten, zoals in de leuke soli voor contrabas.

De klank van het orkest mag zonder schroom uniek genoemd worden, met haar zijdezachte strijkers en verzorgde, slanke hoorns, die mogen schitteren in het evocatieve 'Rendez-vous de chasse', waarvan hier een ingekorte versie voor hoorns en orkest gebracht wordt. Waar dit werkje misschien net wat meer ruwheid had kunnen gebruiken om een echt realistische uitbeelding van een jachtpartij te vormen, maken muzikanten en dirigent duidelijk een keuze voor vederlichte Italiaanse joie-de-vivre in plaats van machismo. Het zijn echter de houtblazers die schitteren op deze cd, alle vier verschillende, in de zuivere loopjes voor piccolo in de ouvertures bijvoorbeeld of in de hobosolo uit de ouverture tot 'La Scala di Seta' of de zachte maar spits gefraseerde fagot in het 'Andante, e Tema con Variazioni per Quatro Strumenti a Fiato', een bescheiden maar voor de individuele muzikanten veeleisende variatiereeks voor vier blazers en orkest.

Naast een levendige, sprankelende uitvoering is het grootste minpuntje van de cd, als men het zo mag noemen, het feit enkele werken op deze plaat duidelijk puur gelegenheidscomposities zijn, werken die qua inventiviteit niet aan het niveau van Rossinis opera's komen. Noch 'Rendez-vous de Chasse', noch de twee variatiereeksen (eentje voor vier blazers, eentje voor klarinet, strijkkwartet en orkest), noch de vroege 'Serenade' voor strijkers kan men echt als hoogtepunten binnen Rossinis oeuvre rekenen. Maar wanneer men puur virtuoze, woordeloze operamuziek verwacht, in heerlijk briljante uitvoeringen kan men onmogelijk teleur gesteld worden.

Meer over Gioacchino Rossini


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.