Deze cd is in zekere zin het vervolg op een eerdere cd van het Ensemble Explorations onder leiding van cellist Roel Dieltiens. Enige tijd geleden heeft hij namelijk vier van de zes 'Sonate a quattro' opgenomen (HMC 901776). De nummers 3 en 6 zijn op deze nieuwe cd te vinden, aangevuld met andere kamermuziekwerken van Rossini.
Deze cd opent met de 'Serenata' in Es voor twee violen, altviool, fluit, hobo, althobo en cello. Deze compositie is precies wat men van Rossini kan verwachten: prettige, onderhoudende muziek van het hoogste niveau. Ook al is zijn muziek nog zo vanzelfsprekend, nergens vervalt hij in platitudes of banaliteiten. En het is bovendien de niet geringe verdienste van Roel Dieltiens en zijn ensemble dat zij deze muziek zo overtuigend en expressief weten te brengen. Expressief is zeker datgene wat deze uitvoeringen kenmerkt. Roel Dieltiens stelt zich niet tevreden met zomaar even een mooie melodie te spelen, hij gaat op zoek naar de achterliggende betekenis. Misschien zullen sommigen dit als bruusk of zelfs brutaal ervaren, maar wie Roel Dieltiens al eens live heeft mogen meemaken weet dat hij zich steeds op een volledige en integere wijze ten dienste stelt van de muziek.
Deze aanpak is kenmerkend voor al de uitvoeringen op deze cd, ook voor de 'Sonate a quattro' nummers 3 en 6, die sprankelen van vinnige muzikaliteit. Dit is werkelijk virtuoze kamermuziek waar bij deze virtuositeit geen doel op zich is maar ten dienste staat van de muziekale expressie.
Verder is ook nog een zeldzaam duet voor cello en contrabas opgenomen dat in dezelfde onbekommerde stijl van Rossini is geschreven. Eveneens is het werk 'Une larme' voor cello en piano opgenomen. Deze compositie afkomstig uit de 'Péchés de vieillesse' is iets sentimenteler van toon.

Meer over Gioacchino Rossini


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.