Een nieuwe fleurige cd van Zig-Zag territories, het lijkt misschien onbelangrijk maar de kleurige tekeningen die zo kenmerkend zijn voor dit label werken aanstekelijk. De blokfluit-sonates van Händel zijn allicht niet zijn meest bekende composities. Meestal wordt Händel geassocieerd met grootse weken zoals opera en oratorium. Nochtans zijn deze werken niet minderwaardig en getuigen ze evenzeer van zijn creativiteit en aanstekelijke musiceervreugde. Het is dan ook terecht dat het Ensemble Fitzwilliam deze muziek onder de schijnwerpers brengt.
De vertolkingen zijn overtuigend, met zin voor detail, virtuoos, energiek, expressievol; kortom alles wat men mag verwachten van een degelijke opname. Misschien is de keuze van de tempi soms wat extreem in de zin dat traag zeer traag dreigt te worden en snel zeer snel. Hierdoor vergroten de contrasten: snelle delen zijn bijzonder energiek en trage delen lenen zich uitermate goed tot expressieve interpretaties. Toch kunnen zulke extreme tempi gevaarlijk zin omdat ze gemakkelijk stereotiep worden. En hier blijkt het vakmanschap van het Ensemble Fitzwilliam de doorslag te geven: door een verfijnde articulatie slagen ze erin om telkens weer het eigen karakter van de compositie te laten uitkomen. Hoewel de muzikanten duidelijk opteren voor scherpe contrasten gaat dit zeker niet ten koste van de muzikale vertelling.
Een bijzonder treffend voorbeeld is de zevendelige sonate in re klein (HWV 367) niet alleen wat de uitvoering betreft maar evenzeer compositorisch. Na de eerste twee delen (largo – vivace) volgt niet een traag deel zoals de verwachting is maar een presto: in plaats van tot rust te komen steekt Händel nog een tandje bij. De energie die hieruit voorkomt is weerspiegeld in de volgende vier delen. Deze sonate is dus wat de vorm betreft bijzonder ongewoon, maar de expressie die eruit volgt is buitengewoon; een compositorische krachttoer. Een cd voor al wie houdt van beklijvende muziek, vertolkt op het scherp van de snee met zin voor contrasten.

Meer over Haendel


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.