Griekenland heeft op vlak van metal altijd een aparte inslag gekend. Het valt bijvoorbeeld niet te ontkennen dat vooral in de extremere sector Griekse bands een identiteit aan de grond legden die instant herkenbaar was. Goede voorbeelden hiervan zijn Rotting Christ, Septic Flesh of Necromancia. Ook Hail Spirit Noir is van Helleense afkomst, en dit duo doet een poging om avantgardisme, black metal en progressief met elkaar te vermengen, helaas met minder resultaat.
In de basis is dit soort post-black metal natuurlijk al eerder gedaan, en geregeld met uitstekende resultaten. Zo kan een luisteraar wegdromen bij de etherische tonen van een Wolves in the Throne Room, Fauna of Negura Bunget, hoewel dromen uiteraard bijzonder relatief is wanneer er sprake is van muziek voor de Gehoornde. Ook Hail Spirit Noir probeert om bizarre, wereldvreemde melodieën en bijzonder zweverige passages te koppelen aan zwartgeblakerd metaal, maar de lijm blijft niet plakken in dit geval. Het is te vaak alsof dit duo lukraak extremere stukken met scherp snijdende gitaren wil doorbreken met Pink Floyd-iaanse epiek, en omdat het te gekunsteld en geregeld te abrupt klinkt, zitten de nummers als losse flodders naast een vlucht eenden te schieten.
Alsof dat echter nog niet genoeg is, is ook de zang van behoorlijk bedenkelijk allooi. De extremere krijsen en schreeuwen zijn best te pruimen, ook al vallen ze niet onder een hoogstaande categorie, maar de gewone zangstem die varieert tussen daadwerkelijk zingen en praten, is om van te huilen. Het geneuzel en gezeur is zo contraproductief voor de sfeer, dat de wens om de brave man zijn mond te laten houden meer dan eens opduikt. Wanneer dat gekoppeld wordt aan de richtingsloze nummers, blijft 'Pneuma' een experiment dat faalt en op geen enkel moment een sprankeltje hoop laat zien.
Het is soms te makkelijk om post black metal die enigszins zweverig overkomt te catalogeren als de moeite waard, maar het blijft gewoon een feit dat ook in deze categorie goede nummers vereist zijn, en precies daar mist Hail Spirit Noir compleet de bal.

Meer over Hail Spirit Noir


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.