Het Duitse Helloween staat al sinds jaar en dag bekend als het uithangbord van de archetypische Duitse heavy metal. De band heeft dan ook al heel wat watertjes doorzwommen en een uitgebreid scala aan albums op de wereld losgelaten: klassiekers als 'Keeper of the Seven Keys', bizarre experimentjes ('Pink Bubbles Go Ape') of ondergewaardeerde pareltjes ('Better Than Raw'). Met '7 Sinners' schiet de band opnieuw met scherp, want dit is zonder twijfel een van de betere albums van de heren.

Het geheel is losjes opgehangen aan het concept van de zeven hoofdzonden, maar buiten de titel is dat misschien nogal moeilijk om terug te vinden. Dat maakt echter niets uit, want het is de muziek die telt. De heren hebben blijkbaar besloten om hun instrumenten net iets anders te stemmen dan doorsnee, maar ook dat is voer voor techneuten en doet er voor het overige niet toe. Wat wel telt, is dat de muziek er vandoor gaat als een trein, en dat zowel de muzikanten als zanger Andi Deris in topvorm zijn.

Helloween opent alvast sterk met het licht bombastische 'Where the Sinners Go': een heerlijk pompende gitaarriff geeft zanger Deris de kans om volop uit te halen, en het refrein is tegelijk zo simpel en zo onweerstaanbaar dat kippenvel een grote kans maakt. 'Are You Metal?' is dan weer behoorlijk tongue-in-cheeck en bewijst dat deze jongens wel degelijk een gevoel voor humor hebben. Los daarvan is het ook een heerlijk voortdenderend nummer met de nodige attitude.

Afwisseling is trouwens opnieuw troef, want een paar kleine experimentjes duiken op: zo is er een panfluit (of een dergelijk instrument) te horen tijdens een paar passages en wisselen de heren geregeld af tussen snelheidsduiveltjes, midtempo nekbrekers en ingetogen passages. Daarom ook dat het album geen seconde verveelt, al zijn er dertien nummers van respectabele lengte. Het enige dat blijft, is dat de aparte zang van Deris vast geen spek voor ieders bek is, maar een kniesoor die daarvan wakker ligt.

Helloween bewijst met '7 Sinners' dat ze nog steeds in staat zijn om recht in de roos te schieten, en dat het heilige vuur nog lang niet is uitgedoofd. Het album is zeer sterk en liefhebbers van heavy metal in het algemeen doen er allicht niet slecht aan om dit schijfje een kans te geven.

Meer over Helloween


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.