Duitsland is niet direct een land dat de metaalminnende gemeenschap verbind met black metal. Niet echt verwonderlijk, aangezien er in die subsector verdacht weinig verbazingwekkends voort is gekomen uit die regio. Nochtans doet Hellsaw – ondanks de ongelofelijk flauwe bandnaam – een meer dan prijzenswaardige poging om binnen het zwartgeblakerde genre op te vallen. Het resultaat is 'Trist', een plaat die zoals de titel doet vermoeden, behoorlijk emotioneel getint is.

Het eerste wat opvalt wanneer 'The Devil Is Calling My Name' losbreekt, is dat het album enorm organisch klinkt. Het vermoeden rijst dat de heren alles samen in de studio hebben ingespeeld, en dus niet elke muzikant apart zijn ding ging doen. Dat maakt dat 'Trist' erg warm en menselijk klinkt, een gegeven wat misschien bizar lijkt en in scherp contrast met de gemiddelde anti-menselijke inslag van black metal. Nochtans komt dit de plaat ten goede, en die ontegensprekelijk warme klank geeft het geheel een toets die niet al te vaak gevonden wordt. Toegegeven, de snaredrum klinkt een beetje koekjesblik-achtig, maar dat is dan ook – geluidstechnisch gezien – het enige euvel.

Hellsaw heeft alleszins een gelijkenis met zowel Lord Belial als Necrophobic, en dat is dat de band meer dan graag melodieuze lijnen drapeert om de razernij, waardoor het geheel meer dan eens een bijzonder melancholische inslag krijgt. Wie de ogen droog houdt tijdens 'Doom Pervades Nightmares' of het titelnummer is alvast gemaakt van erg duurzaam materiaal. Dat melancholische karakter uit zich ook in de aanpak van deze jongens, die soms het gaspedaal induwen, maar zelden tot nooit ongebreidelde agressie het voortouw laten nemen. Sfeerschepping is veel belangrijker, en daardoor zet Hellsaw zich apart van de concurrentie.

'Trist' is misschien niet de meest imposante dan wel vernieuwende schijf in de wereld van black metal, maar de toonzetting en de aanpak van de heren verdient hulde. Aan het eind van de rit hebben deze jongens een opvallende en gevoelsmatig sterke schijf in elkaar gebokst en precies daardoor verdienen ze wat meer aandacht.

Meer over Hellsaw


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.