Sinds zijn ontstaan begin jaren '80 heeft het Ricercar Consort een benijdenswaardige reputatie opgebouwd in de wereld van de oude muziek. Het ensemble, opgericht door de Belgische gambist Philippe Pierlot, wijdt zich echter niet alleen aan het grootsere barokwerk – zoals opera's of oratoria – maar ook aan het meer intieme, kamermuzikale repertoire. Hiertoe behoren zonder twijfel ook de Fantazias voor gamba consort van Henry Purcell (1659-1695). De homogene uitvoering die Ricercar neerzet zorgt voor een beklijvende luisterervaring.

In deze Fantazias vallen de verrassende harmonieën meteen op. Meer dan eens voelt de luisteraar door onverwachte wendingen de vaste tonale grond onder zijn voeten verdwijnen. Purcell schrikt er bovendien niet voor terug om in functie van de expressiviteit snijdende dissonanten in te zetten. Vooral in de langzamere delen, zoals bijvoorbeeld 'Fantazia 8', zorgt dat voor aangrijpende momenten. Wanneer de dissonanten dan uiteindelijk hun oplossing krijgen, is het effect des te meer bevrijdend. In de snellere Fantazias, waarin Purcell zijn contrapuntisch meesterschap demonstreert, verschijnen zo'n dissonanten vooral als korte doorgangsnootjes. In polyfone weefsels als deze primeert immers het melodische aspect. De opeenvolgende thema-inzetjes die in deze meerstemmige werken opduiken hebben aldus meer dan eens een onverwacht, bijtend harmonisch effect tot gevolg. De muzikanten van Ricercar lukken er als geen ander in om dit alles meesterlijk in de verf te zetten, zonder dat hun aandacht voor details ooit de spanningsboog van de composities verstoort. De uiterst verzorgde inzetten, de ruimte die de muzikanten elkaar bieden, de dynamische opbouw die gecreëerd wordt: alles getuigt van een diep begrip van deze werken. Hun oor voor elkaar zorgt niet alleen voor een meeslepende en warme ensemblekleur, maar ook voor een vederlicht, transparant klankbeeld. Bovendien straalt elke tempokeuze een onweerlegbare natuurlijkheid uit. Niets klinkt gehaast en zelfs in de meest virtuoze passages – die verbluffen door hun kraakheldere precisie – krijgt elke noot de waarde die ze verdient.

Met deze Purcell-cd leveren het Ricercar Consort en Philippe Pierlot een plaat af van het hoogste niveau. Een warm pleidooi voor al te zelden uitgevoerd repertoire!

Meer over Henry Purcell


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.