Koorscholen, het is een traditie die in Groot-Brittannië al eeuwenlang meegaat, terwijl er bij ons met een vergrootglas naar moet gezocht worden. Eén van de bekendste Britse koorscholen is het 'Choir of King's College' uit Cambridge, dat sinds 1982 geleid wordt door Stephen Cleobury. Dat de doorgedreven muzikale opleiding die deze jongens tijdens hun schooltijd krijgen vruchten afwerpt, bewijst hun uitgebreide discografie. Hun nieuwste telg is een cd die helemaal gewijd is aan Henry Purcell (1659-1695) en de muziek die hij schreef voor Queen Mary.

Queen Mary, de vrouw van William III, overleed in 1694, amper enkele maanden voor Purcell zelf. De muziek die Purcell voor haar begrafenis schreef omvat naast vier orkestrale nummers, die gekend staan onder de naam 'Music for the Funeral of Queen Mary', een zetting van de anthem 'Thou knowest, Lord'. Deze tekst had Purcell ook al opgenomen in zijn driedelige 'Funeral Sentences', begrafenismuziek die hij op jonge leeftijd schreef. Purcell treft in deze werken de ideale emotionele toon: extreme dissonanten, ingetogen melodielijnen en sombere kleuren maken er pakkende meesterwerken van. Dirigent Stephen Cleobury laat de muziek ademen en behoudt de drive zonder de harmonische spanning uit het oog te verliezen.
Het twaalfdelige 'Come, ye Sons of Art', de verjaardagsode voor de Queen waarmee de cd opent, is van een totaal ander kaliber. Na een driedelige, ietwat bittere ouverture overheersen vrolijke en stuwende ritmiek, al gaat dit niet ten koste van het contrapunt. Naast de rijke dynamische contrasten die het titelnummer sieren, is er de expressieve aria 'Strike the Viol' of de gracieuze hobo in de sopraanaria 'Bid the Virtues'. Zowel hier als in de andere ode voor de verjaardag van Mary, 'Love's goddess sure was blind', valt vooral de kleurrijke orkestratie op. 'Love's goddess' is wat intiemer, waarbij het vooral de indringende harmonie van het duet 'Sweetness of Nature' is dat bijblijft.

Het 'Choir of King's College' is met zijn krachtige, heldere en transparante klank perfect geschikt voor dit repertoire. Stephen Cleobury leidt hen en de vol overgave spelende 'Academy of Ancient Music' naar een van indrukwekkendste koorcd's van de laatste jaren.

Meer over Henry Purcell


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.