Met een dergelijke groepsnaam en albumtitel had dit even goed het werk van een verbitterde astrofysicus kunnen zijn, maar klaarblijkelijk bestaat Het Fukking Licht uit twee gewone Nederlanders. Informatie over de identiteit van het duo is niet terug te vinden, enkel valt op de website van het label te lezen dat ze nooit voor een concert of opname tegen mekaar vertellen welke instrumenten ze zullen aanwenden. Dat is een origineel en gedurfd concept, maar daarom nog geen garantie op succes. De opnamesessie die leidde tot deze cd-r heeft echter wel een bevredigend resultaat opgeleverd.

De muziek klinkt -  ondanks groepsnaam en album- en tracktitels - verrassend subtiel. Zo opent de eerste track 'Borstroffelfactor' zeer voorzichtig. IJle, delicate klanken schuifelen aarzelend naar de voorgrond. Gekraak, ploffende klanken, ruis, gekras, gerommel en gezoem worden gaandeweg samen met behoedzame droneklanken verweven tot er  een stemmig klanktapijt ontstaat. De tweede track, het knap getitelde 'Stichting Vikingbehoud', gaat frontaal in de aanval. Het thema waarrond de volledige track draait wordt onmiddellijk vrijgegeven en omvat een intrigerende loop van spookachtige elektronicaklanken. Percussiegerammel, drones en zowel akoestisch als elektronisch gegenereerde abstracte geluiden sluipen in en uit deze raadselachtige maar meeslepende mix. De derde en laatste track 'Flutheelal' (Stephen Hawking denkt er ongetwijfeld anders over) is iets minder geslaagd. Nochtans wordt ook hier initieel een knappe geluidsbrij gecreëerd met zacht klingelende percussieklanken, ruis, en subtiele geluiden, maar een al te vaak opduikende elektronische bleepklank die wat te vrijblijvend is, gooit roet in het eten. Het geheel sleept ook te lang aan om tot op het eind te blijven boeien, zoals dat bij de vorige twee tracks wel het geval was.

‘Kutplaneet’ is een heel onderhoudend werk dat met een wat strengere selectie aan bronmateriaal (en de dosering ervan) nog verrassender en sterker uit de hoek had kunnen komen. Deze release verscheen op slechts 29 exemplaren en is  waarschijnlijk al lang uitverkocht. Maar niet getreurd: wie de moeite doet om naar de website van het kutlabel te surfen kan deze flutrelease downloaden zonder dat het hem of haar ook maar 1 fukking euro kost. 

 

Meer over Het Fukking Licht


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.