Het uit Leeds afkomstige kwintet Hookworms vult al langer de ondergrondse Britse gitaarwereld met felle pastelkleuren en heeft ondermeer een tour met Sun Araw en Wooden Shjips achter de kiezen. Liefhebbers weten dat dit betekent dat het vijftal houdt van shoegazerlandschappen met een zwaar psychedelische inslag. Vergeet echter passiviteit, de band kiest voor pure energie. Met een sterke eigen identiteit, mikt debuut ‘Pearl Mystic’ dan ook op verovering van het vasteland, hard en genadeloos.

Hookworms houdt ervan diep te graven in hoofdtollende gitaarlandschappen die een cocktail van postrock, doom en 60’s psychedelica vermengen. Thema’s als depressie, angst en verlies van geliefden worden daar vingerdik opgelegd, met de achterliggende agressie van punkbands. Negen hoofdstukken lang groeien songs uit een achtergrond van zware drones om open te barsten in een echoënde LSD-trip met voluit rockende ingrediënten. Stevige, opvallend warme gitaarmelodieën en de kenmerkende roepzang van frontman MJ (meer dan initialen geeft dit mysterieuze gezelschap aan de buitenwereld niet vrij) worden aangesterkt met wauwelende wahwah-pedalen, tamboerijn en samenzang.

De band weet perfect hoe een spanningsveld moet opgebouwd worden. Lang aanhoudende riffs worden subtiel versterkt met orgel en snaarsolo’s tot een heuse mantra ontstaat die tot grote hoogtes klimt alvorens geheel open te barsten. Daarbij komen de nodige “well come on” of “all-right” kreten bij, geleend van tal van bluespsychedelica voorbeeldbands. Zo wordt een cirkelend, hardnekkig aangehouden gitaarthema in een jamsessie als ‘i’ met snerende bluessolo’s doorspekt om samen in intensiteit toe te nemen tot na ettelijke minuten de begeleidende drum in tempo verdubbelt: een hallucinerende, verslavende cocktail. Even later glijdt het nummer weg tot een enkele diepe grondtoon, een drone die lang aanhoudt alvorens de basis te leggen voor een rustig wandelend ‘In Our Time’.

Voortdurend golft deze plaat tussen donkere, wat dreigende luidruchtigheid en broze intensiteit, steevast in die psychedelische trip ondergedompeld. Een geluidsorgasme met stevige wall of sound in ‘ii’ gaat over in het sferisch tamboerijnmoment met rollende drums ‘What We Talk About’. Tekstueel zwaar emotionele songs worden muzikaal stevig emotioneel geladen. Wat vooral opvalt, is dat de indrukwekkende livekracht en bijbehorende reputatie van Hookworms hier netjes vertaald is op een harde drager. De plaat is een regelrechte uitnodiging om ondergedompeld te worden in een subsonische, hypnotiserende show van de band.

‘Pearl Mystic’ is een heerlijk album dat onverbloemd een boel gitaarclichés samensmelt om er zijn eigen, ronduit verslavend ding uit te halen. Energie en melodie staan beiden te vechten om de eerste plaats, zonder te denken aan de onbewust achterliggende flower powerspirit. Dit is psychedelica hoe ze behoort te zijn.

Meer over Hookworms


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.