In het Duitse kunstlied is Hugo Wolf één van de sleutelfiguren. Met zijn expressieve harmonieën en zijn doorwrochte pianopartijen schept hij liederen die de brug vormen naar wat in de twintigste eeuw zal gebeuren. Wolfs complexe en orkestrale schrijfwijze voor de piano nodigt bijna logischerwijze uit tot een bewerking voor orkest. Wolf zelf maakte een orkesttranscriptie van een groot deel van zijn liederen, die op deze cd terug te vinden zijn. De andere liederen zijn speciaal voor deze opname herschreven door Matthias Wilke. Naast vier liederen uit het 'Spanisches Liederbuch' zingen Juliane Banse en Dietrich Henschel liederen op teksten van Eduard Mörike en Johann Wolfgang von Goethe.

Het lijkt logisch dat partituren als die van Wolf rijker gaan klinken wanneer ze georkestreerd zijn. 'Prometheus' voert een warm pleidooi voor de orkestraties, maar overtuigt toch niet helemaal. Een uitbundig lied als 'Er ist's' of een virtuoos en bijna chaotisch lied als 'Der Feuerreiter' vindt ongetwijfeld zijn voordeel in de rijke kleuren van de orkesttranscripties. Dit laatste lied overtuigt des te meer door de koorzetting die de roep naar brand als een vraag-antwoord-effect laat overkomen. Bij meer ingetogen liederen, zoals 'Gebet' of 'Wenn du zu den Blumen Gehst' mist de orkesttranscriptie wat aan spanning in vergelijking met het origineel. Het lied waaraan deze cd zijn titel ontleent, 'Prometheus', staat daarentegen als een huis dankzij de sonore, geweldige klank van het orkest die perfect het sarcasme van de tekst, waarin Zeus wordt bespot, illustreert. Bariton Dietrich Henschel en sopraan Juliane Banse verdelen de liederen onder elkaar, en zijn elkaar waard in tekstinterpretatie. De manier waarop ze hun stem bijkleuren bij bepaalde woorden, of waarop ze even wachten voor ze iets nieuws aanbrengen toont dat ze helemaal weten waarover ze zingen. De te krachtige liederen brengen Henschels beperkingen echter naar boven. Af en toe moet hij jammer genoeg zijn warme, ronde bariton forceren. Banse behoudt daarentegen over de ganse lijn een ronde en egale klank, die moeiteloos Wolfs muzikale hordes overwint. Beide zangers worden begeleid door het Deutsches Sinfonieorchester Berlin, gedirigeerd door Kent Nagano. Zij scheppen meestal de perfecte sfeer, zij het dat ze hier en daar de volle klank die een romantisch orkest mag hebben.

'Prometheus' is een overtuigende cd, die de heerlijke liederen van Hugo Wolf op een andere manier laat horen. Niet te missen voor de ware liederfanaat.

Meer over Hugo Wolf


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.